DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WSR

Alonsóéra hajazó bukást úsztak meg ma Jerezben?

Bár sokan a legkülönfélébb összeesküvés-elméletekkel állnak elő Fernando Alonso F1-es barcelonai kollektív teszten elszenvedett balesete és sérülései kapcsán, egy a WSR3,5 mai jerezi tesztjén bekövetkezett bukás a McLaren igazát támaszthatja alá.

Legalábbis annyiban, hogy igenis okozhat a szél hatalmas bukásokat egy formulaautó esetében. A McLaren hivatalos indoklása szerint ugyebár ez – az erős szél idézte elő Alonso rejtélyes balesetét, amit sokan szkeptikusan fogadtak. Nos, azt valóban nem tudni, mi történt pontosan annál az esetnél, de az biztos, hogy ma Jerezben, a World Series by Renault 3,5 literes csúcskategóriájának jerezi kollektív tesztjén a szél miatt bukott hatalmasat a DAMS újonca, Dean Stoneman.

Más kérdés, hogy ő Alonsóval ellentétben teljesen sértetlenül szállt ki versenygépéből, holott azon jóval nagyobb külsérelmi nyomok voltak felfedezhetőek, mint a spanyol F1-es McLarenjén – ez viszont megint csak az összeesküvés-elméleteket látszik igazolni…



A GP3 előző évi második helyezettjeként a WSR3,5-be érkező Stoneman autóját a jerezi tempós balos 7-es kanyarban billentette ki egyensúlyából egy hirtelen jövő széllökés, aminek következtében a versenygép előbb az egyik, majd a másik falnak csapódott, többször megfordult saját tengelye körül, miközben a váltó kiröpült a helyéről.

A méretes esést követően a brit pilótát 20 percen át vizsgálták a medical centerben, de semmilyen sérülésnek nem találták nyomát, így holnap elvileg folytathatja a tesztet, ugyanis csapata, a DAMS is jelezte, a látszólagosan nagy sérülések ellenére az autó is javítható. 

Stoneman korábban azzal a hőstettel hívta fel magára a világ figyelmét, hogy a hererákból felépülve sikeresen tért vissza az autósportba, amelyet tavalyi GP3-as 2. helyével tett egyértelművé. Mielőtt 2011-ben diagnosztizálták nála a veszedelmes kórt, megnyerte az előző évi FIA F2-es bajnokságot, vezethette a Williams F1-es autóját a fiatal versenyzők tesztjén, és a következő évben éppen Daniel Ricciardo csapattársa lett volna a WSR3,5-ben, ahová most, 4 évvel később, minden akadályt leküzdve végre eljutott. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: