DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Bővült a naptár, Moszkvába is ellátogat a Formual-E

Ami az F1-nek évtizedeken keresztül sem sikerült, azt a Formula-E pár hét alatt tető alá hozta: még az idei szezon során versenyt futnak a Vörös tér mellett az elektromos autók.

Bár már szinte a szezon felénél jár a Formula-E első idénye, a szervezők még most is módosítottak a versenynaptáron, egész pontosan megtoldották azt egy futammal.

moscow-track-news



Az előzetesen tervezett 10 verseny 9-re sorvadt, amikor Rio de Janeiro visszalépett a rendezéstől, és sokáig úgy tűnt, hogy legfeljebb azzal tudnák pótolni a kiesést a szervezők, ha valamelyik európai helyszínen két futamot is rendeznének egyazon hétvégén. Ez a vészforgatókönyv helyett azonban felmerült egy váratlan lehetőség Moszkva képében, s az első híresztelések után pár héttel már tető alá is hozták a megállapodást az orosz fővárossal.

A 13 kanyarból álló pályát Moszkva központjában jelölték ki, olyan nevezetességek tőszomszédságában, mint a Kreml és a Vörös tér. A naptárban a verseny június 6-i időpontot kapott, vagyis az előzetesen tervezett utolsó két verseny, Berlin és London közé ékelődött be. Ennek következtében a németországi eseményt egy héttel előrehozták, így oda május 23-án látogat majd el a mezőny.

A Formula-E tavaly szeptemberben induló első szezonja négy futamon már túlvan, amelyek kivétel nélkül fordulatos, szoros csatákat hoztak. A módosult versenynaptár és az eddigi versenyek összefoglalói a többi sorozat menetrendjével együtt itt megtalálhatóak.

Az FIA elnöke, Jean Todt a bejelentés nyomán örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyre intenzívebben kapcsolódik be a motorsport vérkeringésébe. Két éve a DTM, tavaly pedig a Formula-1 is megejtette első látogatását a világ legnagyobb országában, s most a Formula-E is azonnal felkeltette érdeklődésüket.

Az biztos, hogy az ikonikus moszkvai építmények között különleges látványt nyújt majd a verseny. A sorozatot vezető Alejandro Agag pedig ezzel máris fityiszt mutathat Bernie Ecclestone-nak, aki évtizedeken át sikertelenül próbálta a Formula-1-et eljuttatni az orosz főváros központjába.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: