DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
GP2/3

Furcsa bajnokavatás: Lynn az időmérőn szerezte meg a címet

Ilyen sem volt még az F1 közvetlen utánpótlás-szériáinak történetében: A GP3-as mezőny úgy érkezett Abu Dhabiba a szezonzáróra, hogy még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, a verseny előtt viszont már eldőlt a kérdés.

Ketten voltak még harcban a hétvége kezdete előtt a GP3 idei címéért. A Red Bull által támogatott Alex Lynn az egész szezon során vezette a tabellát, és Dean Stoneman már csak akkor előzhette volna őt meg, ha a hétvégén pole-t szerez, a fő- és a sprintversenyt is megnyeri, és mindkét futamon megfutja a leggyorsabb kört - hiszen ezen eredmények mindegyikéért pont jár -, miközben Lynn egyetlen egységet sem szerez.

Aligha lehetett volna ennél kisebb esélye Stonemannek, és nem is meglepő, hogy végül Lynn kezébe került a bajnoki cím, ennek módja viszont igen különös lett, és felvetheti azt a kérdés, hogy vajon jó döntés-e pontokkal - jelen esetben néggyel - díjazni a pole-pozíciót. Lynn ugyanis nemes egyszerűséggel azáltal vált bajnokká a GP3 pénteken rendezett időmérőjén, hogy Stoneman nem az első rajthelyre kvalifikált, így máris elesett annak lehetőségétől, hogy elvigye a hétvégi maximális pontszámot.

B29m-4GCEAEPlB4



A rajtelsőség Marvin Kirchhoferé lett, és bár Stoneman az utolsó próbálkozását még legjobb szektoridővel kezdte, a kör végére elveszítette előnyét, így meg kellett elégednie a második rajthellyel, ami minden bizonnyal az autóversenyzés történetének egyik legértékesebb időmérős vereségét is jelentette. Lynn a negyedik helyre kvalifikált, de az autóból kiszállva máris ünnepelhetett.

Idén így a GP2-ben és a GP3-ban is a Red Bull juniorprogramjának pilótái diadalmaskodtak, és még Carlos Sainz Jr.-nak és Lynnek is van esélye arra, hogy jövőre megkapja a Toro Rosso F1-es ülését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: