DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

Hiába versenyez Ázsiában a Red Bull tehetsége

Érdekes helyzet állt elő: a Red Bull fiatalja úgy ment el versenyezni a téli szériába, hogy ott összegyűjti az F1-es szuperlicenszhez szükséges pontokat, de kiderült, hogy ezért a szériáért nem is járnak ilyenek.

Kissé érthetetlen hibát követett el a Red Bull és Dan Ticktum: a csapat fiatal tehetségét ugyanis az Asian Formula-3 Winter Series nevű téli bajnokságba nevezték azzal a céllal, hogy megszerezze a Formula-1-es szuperlicenszhez szükséges öt pontot. A sorozat elvileg fent volt az FIA listáján, amelyet 2018 decemberében tettek közzé, vagyis itt elvileg szerezhető licenszpont, ha a sorozat megfelel egy feltételnek.

Azonban itt valószínűleg az FIA nem volt egyértelmű, ugyanis ez a feltétel itt mégsem teljesül: csak olyan szériákon szerezhető meg a szükséges licenszpont, amelyek legalább öt fordulóból állnak és legalább három pályát érintenek, az AWS viszont csak három versenyhétvégéből áll mindössze két versenypályán. Vagyis Ticktum teljesen feleslegesen versenyzik éppen Ázsiában.

ticktum



Az viszont érdekes, hogy a sorozat versenynaptára már régen elérhető volt, vagyis az FIA annak tudatában tette be a maga listájába, hogy már egyértelmű volt, hogy nem fog megfelelni a kritériumoknak. A bajnokság promótere sajnálja a történteket, hiszen mindent elküldött időben az FIA-nak, a szövetség mégis úgy tette közzé a listát, ahogy. Az FIA érdemi választ nem adott, csak elismételte mindezt: van egy lista, ahol fent vannak azok a szériák, amelyek pontokat érnek, ha megfelelnek a kritériumoknak...

Egyébként az is lehet, hogy mindennek nem lesz semmi jelentősége: Ticktum ugyanis jelenleg a nyolcadik helyen áll a bajnokságban, 35 pontos lemaradással a dobogótól (még 75 pont szerezhető) és ha nem végez a dobogón, akkor sehogy sem kap licenszpontot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: