DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Coulthard: A W Series változást és lehetőségeket fog teremteni

David Coulthard egykori Formula–1-es pilóta szerint a motorsportnak alapvető változásokon kell átesnie ahhoz, hogy a nők is valódi sikereket érhessenek el a versenyzésben. Az egyik ilyen lényeges változást az újonnan induló W Series fogja jelenni.

Adrian Newey mellett David Coulthard egyike azoknak, akik már a kezdetektől támogatták egy új, női széria megalapítását, amely a tegnapi bejelentés szerint 2019-ben W Series néven startol el. A skót zsűriként vesz részt a versenyzők kiválasztásában, és úgy gondolja, a széria a jövő nemzedékeire nézve is egyértelműen pozitív hatással lesz.

Coulthard az Autosport szaklapnak adott exkluzív interjújában elmondta, a változás szükségét az jelzi a legjobban, hogy a legutolsó női versenyző, Lella Lombardi 1976-ban állt rajthoz a Formula–1-ben (Divina Galica, Desiré Wilson és Giovanna Amati is megpróbálkoztak ezzel, azonban kvalifikálni egyikőjük sem tudta magát).

„Hogy a McLaren korábbi csapatfőnökét, Martin Whitmarshot idézzem: ahhoz, hogy alapvető változást érj el az eredményekben, először a folyamaton kell változtatnod” – mondta Coulthard, aki szerint a W Series egy ilyen meghatározó előrelépést fog jelenteni abban, hogy közelebb hozza a női tehetségeket a motorsport legmagasabb szintjéhez, hiszen, mint mondta „nyilvánvaló, hogy az eddigiek nem adták meg nekik ezt a lehetőséget.”



„A sorozatnak köszönhetően egy egész bajnokságunk lesz arra, hogy megtudjuk, ki a legjobb női versenyző. És ez tagadhatatlanul magasabb szintű elismerést és hírnevet fog hozni számára” – magyarázta Coulthard a széria egyértelmű célját. 

Az egykori pilóta ugyanakkor a kategóriát ért kritikákkal is tisztában van. Sokan ugyanis azon a véleményen voltak a bejelentést követően, hogy ez valójában csak szegregálja és még távolabb taszítja a nőket az F1-be kerüléstől. Pippa Mann, IndyCaros versenyző szerint egyenesen visszalépést jelent a korábbi törekvésekhez képest. „Tudom, hogy vannak, akik negatívan állnak a dologhoz, de azok mutassanak nekem olyanokat, akik tesznek valamit a pozitív változások és lehetőségek érdekében” – jelentette ki Coulthard, hozzátéve, hogy „ez a változás, és ez fog lehetőségeket teremteni!”

Szerinte a W Series elsősorban azért fog előrelépést jelenteni a női versenyzők számára, mert a széria egy strukturált közeget nyújt a fejlődésüknek. „Nem mellesleg ezek a nők inspirációt fognak jelenteni a kislányok számára is, akik látják őket versenyezni, győzni, így ez még inkább motiválttá teszi őket arra, hogy később ezzel foglalkozzanak.”

Korábban Susie Wolff volt az, aki elindított egy a jövő női versenyzőgenerációját támogató kezdeményezést. A Dare To Be Differentben részt vevő lányoknak viszont Coulthard szerint akár még öt-tíz évre is szükségük van ahhoz, hogy a Formula–1 közelébe kerüljenek. „Ez versenyzésben mérve egy egész generáció, mi pedig nem akarunk ennyit várni, hanem főként azt a korosztályt szeretnénk támogatni, akik most vannak feltörekvőben.”

 

Arra a kérdésre, hogy szerinte egy nő érhet-e el valódi sikereket a Formula–1-ben, Coulthard egyértelműen igennel válaszolt. „Azt viszont nem tudom, milyen szintű sikereket. A jelenlegi mérce Lewis Hamilton. Hogy lehetnek-e olyan jók, mint ő? Fogalmam sincs. Azt viszont nagyon sok férfiról tudom, hogy nem ütik Lewis szintjét. Ellenben, ha meg sem próbáljuk felgyorsítani a lehetőséget a bekerüléshez, semmi sem fog változni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: