DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F2/F3

Schumacher győzelme óriási mérföldkő volt

Mick Schumacher szenzációs formában versenyez az F3-ban, a múlt héten Spielbergben további két futamgyőzelmet aratott. Most már azt is tudjuk, hogy ez a Mercedes számára hatalmas jubileummal járt.

A Formula-3-as bajnokságban Mick Schumacher egy Mercedes-motoros versenyautó volánja mögött ül. A különböző F3-as sorozatokat figyelembe véve a német gyártó elérte ötszázadik sikerét. Ez egészen pontosan Michael Schumacher fiának szombati győzelménél következett be (ami egyénileg neki zsinórban a negyedik volt, majd még egy újabb követte vasárnap is). A Speedweek szakoldal segítségével visszatekintünk a németek eddigi F3-as teljesítményére.

Az első, Formula-3-as motorját (M271) a Mercedes-AMG a C- és E-osztályú gépkocsi szériamotorjának továbbfejlesztéséből alkotta meg 2002-ben. Először a német F3-as bajnokságban mutatkozott be, Hockenheimben. 2014 óta érkezett az utód, a 414-es, kétliteres, négy hengerrel dolgozó erőforrás.

Az első győzelmet Markus Winkelhock révén szerezte a német gyártó a Nürburgringen, 2002-ben. Makaóban hét ízben győzött Mercedes-motorral versenyző pilóta (2004-2006, 2011, 2013-2015). Az F3-ban a német gyártó erőforrásaival legalább egy sikert arató versenyzők közül tizennégyen későbbi karrierjükben a DTM-ben folytatták. Huszonöten pedig hosszabb-rövidebb időre a Formula-1-be is bekerültek.

Mick Schumacher hozta a Mercedes 500. győzelmét az F3-ban


Huszonkilenc csapat nyert legalább egy versenyt az F3-ban a Mercedes erőforrásával. A legtöbb dicsőséget Felix Rosenqvist szerezte a márkának, összesen 33 futamgyőzelmével. Őt követi James Winslow (23), Raffaele Marciello (21) és Lewis Hamilton (18).

A századik siker 2007-ben a Norisringen jött el, a győztes nem volt más, mint Nico Hülkenberg. Százhuszonkét pilóta nyert legalább egyetlen versenyt a német gyártó motorjával. A Prema Theodore Racing vette ki a leginkább részét az eddigi 500 győzelemből, összesen 132-szer intették le a csapatot elsőként. Szépen termelt az ASM (86) és a Mücke Motorsport (52) is.

2010-ben ünnepelhették a 250. győzelmet, Mitch Evans az ausztrál Formula-3-ban, Wakefieldben vitte el a pálmát. Úgy fest, hogy a Mercedes nem kizárólag a Formula-1-ben halmozza a sikereket, hanem az alsóbb kategóriákban is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: