DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

F2: Futamot nyert az elfelejtett McLaren-tehetség

Lando Norris feltűnése óta kevesen foglalkoznak Nyck de Vriesszel, aki a francia sprintversenyen a 4. rajtpozícióból szerzett győzelmet. Norris 11 helyet javított, miközben riválisai nulláztak.

Katasztrofálisan indult a Formula-2 vasárnapi 21 körös sprintfutama az ART istálló számára. A bajnoki második George Russell, a szombati főfutam nyertesének autóját le kellett tolni a 8. rajtkockából egy váratlan műszaki probléma miatt, míg csapattársa, Jack Aitken az utolsó kanyarban pördült ki és adta fel a versenyt.

A bajnoki harmadik helyezett, Artem Markelov számára is rémesen indult a verseny, az első kör végén bokszba kellett érkeznie, az MP Motorsport két autójával együtt, ami forgalmi dugót eredményezett a bokszutcában. Riválisai szenvedése kapóra jöhetett volna a pontverseny éllovasának, Lando Norrisnak – ha neki nem kellett volna a 16. helyről felzárkóznia.



Eközben az élen a bajnokságban mellékszerepet játszó versenyzők küzdöttek: a fordított rajtrácsos pole-pozíciót megszerző Tadasuke Makinót rögtön lerajtolta Nicholas Latifi. A kanadai a 4. körig tartotta a vezetést, mígnem az őt szorosan Louis Deletraz meg nem előzte a Mistral sikánban. Néhány körrel később Latifi Nyck de Vriesszel szemben is veszített egy pozíciót. Ekkor már az ellenfeleket sorban előző Lando Norris is pontszerző, nyolcadik helyen járt – az ifjú brit újabb pozíciót nyert, mikor Makino lelassult és kiállt a versenyből.

Az élen Deletraz egy ponton 2,5 másodpercre rúgó előnye fokozatosan csökkent De Vrieshez képest: a Prema versenyzője a 13. körben, az 8-ös kanyarban, külső íves előzéssel vette át az éllovas pozíciót a svájcitól.

Norris számára komoly problémát először saját csapattársa, Sergio Sette Camara jelentette: a két carlinos kakaskodása folytán Norrisnak egyszer le kellett vágnia a sikánt – a következő körben kanyarokon át fej fej mellett haladtak, míg végül a bajnoki éllovas megszerezte a hatodik pozíciót. Norris az utolsó körben Latifit támadta az ötödik helyért: a két versenyző összeért, a kanadai első szárnya megsérült és óriásit kellett fékeznie, hogy megállítsa autóját. Latifi több kanyart levágott és számos pozíciót veszített, hogy behozhassa autóját a célba.

De Vries előnye közel 10 másodpercre nőtt a leintésig, a McLaren kötelékében tartozó holland magabiztosan szerezte meg szezonja első, Formula-2-es pályafutása második győzelmét. Deletraznak a második hely jutott vasárnap, míg a harmadik Luca Ghiotto lett, az olasz dupla dobogóval zárta a hétvégét. Honfitársa, Antonio Fuoco mögött Norris következett az ötödik helyen, 11 pozíciónyerést követően. Az eleinte versenyt is vezető Latifi nyolcadikként végül egyetlen pontot szerzett, a versenyt pedig 17. helyen, körhátrányban George Russell is teljesítette, aki rövid szervizelés után visszatért a pályára bármilyen eredmény reális lehetősége nélkül.

A 2. futam eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 Nyck de Vries Prema 38:28.325
2 Louis Deletraz Charouz 9.648
3 Luca Ghiotto Campos 9.870
4 Antonio Fuoco Charouz 16.678
5 Lando Norris Carlin 17.752
6 Sergio Sette Camara Carlin 20.405
7 Alexander Albon DAMS 20.732
8 Nicholas Latifi DAMS 24.445
9 Santino Ferrucci Trident 35.726
10 Roy Nissany Campos 41.643
11 Maximilian Gunther BWT Arden 49.489
12 Nirei Fukuzumi BWT Arden 53.765
13 Arjun Maini Trident 59.010
14 Artem Markelov RUSSIAN TIME 1 kör
15 Roberto Merhi MP Motorsport 1 kör
16 Ralph Boschung MP Motorsport 1 kör
17 George Russell ART Grand Prix 2 kör
18 Sean Gelael Prema  2 kör
- Tadasuke Makino RUSSIAN TIME kiesett
- Jack Aitken ART Grand Prix nem indult
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: