DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Hihetetlen: Billy Monger dobogóra állt első F3-as futamán

Nem lehet nem szuperlatívuszokban beszélni a 18 éves brit pilóta teljesítményéről: szörnyű tavalyi balesete után nem csak felépült, de rögtön harmadik hellyel tért vissza a versenyzéshez.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Billy Monger zseniális harmadik rajthelyet szerzett első brit F3-as kvalifikációján, az Oulton Parkban. A 18 éves srác tavaly áprilisban szenvedett csaknem végzetes balesetet, amikor a doningtoni F4-es fordulón nagy tempóval nekiütközött riválisa egy helyben álló autójának: másfél órába telt, amíg ki tudták bányászni az ifjoncot a pilótafülkéből, az orvosok pedig hiába próbáltak meg mindent, kénytelenek voltak amputálni egy-egy darabot Monger bal és jobb lábából.

A műtétet követően a versenyző mindenkit megdöbbentett, milyen vidámsággal és motiváltsággal állt az élethez, s bár másnak is sikerült az, hogy végtagvesztés után visszatérjen az autósport élvonalába, Monger nem tett le a céljáról, hogy Forma-1-es pilóta legyen. Mivel rehabilitációja is a várt ütemben haladt, lehetővé vált számára, hogy a 2018-as brit F3-as szezon első hétvégéjén megszerezze magának a Carlin egyik autóját, arra azonban senki sem számított, hogy ilyen parádés teljesítményt nyújt – mindezt úgy, hogy még egy év sem telt el súlyos balesete óta.

Miután a futamon a pole-ból induló Clement Novalak és a negyedik Krishnaraaj Mahadik hátraesett, Monger előrelépett a harmadik pozícióba, ez pedig meg is tartotta a leintésig (a versenyt Linus Lundqvist nyerte). Annak ellenére, hogy költségvetése mindössze erre az egy hétvégére elég, nem vagyunk benne biztosak, hogy Mongert most láttuk utoljára rajthoz állni idén együléses autó volánja mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: