DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: Csak a Red Bull tempóját tartjuk

Óriási csalódás volt a Ferrari hétvégi tempója, nemhogy a Mercedeseket nem előzték meg, de még a dobogóról is lemaradtak, mert Max Verstappennél sem volt gyorsabb a két vörös autó.

Bár még csak öt futam telt el az idei világbajnoki versengésből, soha nem látott mértékben egyhangúan alakul eddig a 2019-es szezon, ugyanis ötből öt Mercedes kettős győzelmet láthattunk, ezúttal a pole-pozícióból rajtoló Valtteri Bottas (újra) elszúrta a rajtot, ezzel átadva a vezetést csapattársának, Lewis Hamiltonnak, aki már ki sem engedte a kezéből a győzelmet.

Ahogy az várható volt, a győzelem sorsa az első kanyarig eldőlt, csak most Lewis Hamilton jött el elsőként, az előzésekben nem éppen élen járó barcelonai aszfaltcsíkon pedig ez nagyjából előre is vetítette, hogy az ötszörös világbajnokot itt ma senki nem fogja meg, így is történt. A Ferrari nagyon fogadkozott, új aerodinamikai és motorfejlesztéssel érkezett Spanyolországba, de egyelőre semennyit sem jutottak előrébb, sőt, Max Verstappen a Red Bull-Honda szövetség második dobogóját zsebelte be a Scuderia autói előtt.

Megint egy tükörsima Mercedes-győzelem, Vettel pedig csak negyedik lett


A Ferrarik stratégiai szempontból többször is helyet cseréltek a futam során, Vettel eleinte nem is tudta, hogy monacói csapattársa más taktikán van. „Általában egymás közt meg szoktuk ezt beszélni előre. Az autóban viszont csak a saját versenyünkre koncentrálunk. Az elején egyértelmű volt, hogy Charles a gyorsabb, boldogan engedtem el őt” – elemezte a helyzetet a negyedik pozícióban befutó Sebastian Vettel a leintés után.

„A második etapban sokáig nem tudtam arról, hogy más stratégián van, de amint megmondták, szabad utat is kaptam, akkor sokkal gyorsabb lettem és igyekeztem Maxet nyomás alá helyezni, igaz, nem igazán sikerült.”

A biztonsági autó beküldése után ismét lehetősége nyílt komolyabban támadni a hollandot, de lehetetlen volt az előzés, mivel a Ferrari semmivel sem volt gyorsabb, mint a Red Bull. „Az első etapomon lassú voltam, a kerékcsere után már tetszett az autóm, a biztonsági autó esélyt teremtett, hogy feljebb kerüljünk, de csak ugyanazt a tempót tudtuk hozni, mint Max, így pedig lehetetlen előzni.”

Ha a Ferrari akar valamit a (gyártói és egyéni) világbajnoki címmel kapcsolatban, sürgősen el kell kezdenie futamokat nyerni, különben még a második hely is veszélybe kerülhet az igen gyors Max Verstappen vezérletével egyre jobbnak tűnő Red Bull-Hondával szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: