DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Spanyol Nagydíj – A rajtrács

Nico Hülkenberget pár órával a rajt előtt zárták ki az időmérőről, így mindkét Renault-pilóta büntetést kapott a Spanyol Nagydíj futama előtt. Íme a végleges rajtrács Mercedesekkel az élen és Williamsekkel a végen.

Vasárnap dél körül vált csak hivatalossá a hír, hogy Nico Hülkenberg elveszítette a szombati időmérőn megszerzett 16. rajthelyét, az FIA ugyanis szabálytalanságot vélt felfedezni a Renault által használt első vezetőszárny kapcsán, amit végül be is bizonyított.

00119007_636



Mindez a német Q1-ben történt kicsúszásának következménye: Hülkenberg elhagyta a pályát a 4-es kanyarban, a kavicságyon átszánkázva pedig a falnak koccanva letörte első vezetőszárnyát, amit aztán az autója alján cipelt, miközben sikerült visszatérnie a bokszba. A csapat új elemmel szerelte fel a Renault-t, bár a német ezzel sem tudott továbbjutni a Q2-be, a 16. helyen búcsúzott. Az FIA azonban megállapította, hogy a csapat által felszerelt új szárny az előzőtől eltérő specifikációjú volt, aminek használatát pedig a Renault nem jelentette be előzetesen. Noha az istálló tartotta magát azon véleményéhez, hogy nem volt különbség a két szárny között, végül elfogadta a büntetést, Hülkenberg időmérőről való kizárását, ami bokszutcai rajtra kényszeríti őt a futamon.

A másik Renault, Daniel Ricciardo sem indulhat onnan, ahova kvalifikált: neki a 13. hely lett a jussa, köszönhetően annak a három rajthelyes hátrasorolásnak, amit még Bakuban a Danyiil Kvjat autójának való figyelmetlen hátratolatásért kapott.

Egy harmadik büntetést is kiosztottak, ezt a plusz öt pozíciót még az időmérő előtt kapta meg George Russell váltócseréért, de a mezőny végén ez mindössze annyit változtat, hogy most először Robert Kubica mögül indulva kell megkezdenie a futamot.

FRISSÍTÉS: Egy órával a rajt előtt még Antonio Giovinazzinak is bejelentettek egy váltócserés büntetést, de ő is csak egyetlen pozíciót veszített, a 17.-ről a 18. helyre csúszott.

 

A Spanyol Nagydíj rajtrácsa:

1 Valtteri Bottas      
  Mercedes      
      2 Lewis Hamilton
        Mercedes
3 Sebastian Vettel      
  Ferrari      
      4 Max Verstappen
        Red Bull-Honda
5 Charles Leclerc      
  Ferrari      
      6 Pierre Gasly
        Red Bull-Honda
7 Romain Grosjean      
  Haas-Ferrari      
      8 Kevin Magnussen
        Haas-Ferrari
9 Danyiil Kvjat      
  Toro Rosso-Honda      
      10 Lando Norris
        McLaren-Renault
11 Alexander Albon      
  Toro Rosso-Honda      
      12 Carlos Sainz
        McLaren-Renault
13 Daniel Ricciardo      
  Renault      
      14 Kimi Räikkönen
        Alfa Romeo-Ferrari
15 Sergio Pérez      
  Racing Point-Mercedes      
      16 Lance Stroll
        Racing Point-Mercedes
17 Robert Kubica      
  Williams-Mercedes      
      18 Antonio Giovinazzi
        Alfa Romeo-Ferrari
19 George Russell      
  Williams-Mercedes      
Bokszutcai rajt: Nico Hülkenberg (Renault)
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: