DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A két Williams-pilóta autót cserélt

Robert Kubica és George Russell gyakorlatilag egymás versenyautóját használja a Spanyol Nagydíjon. A Williams lemaradása még mindig nagy, de úgy tűnik, valamit azért csökkent.

Munkás napjai vannak mostanában a Williams-Mercedes szerelőinek, Bakuban ugyanis mindkét versenyző (Russell pénteken az emlékezetes csatornafedél miatt, Kubica pedig szombaton az időmérő első szakaszának végén törte össze az autót) FW42-ese komoly károkat szenvedett, Spanyolország előtt pedig úgy határozott az istálló, hogy a két versenyző karosszériáját egy az egyben megcserélik. Ezzel is igyekeznek rájönni, mi okozza a két versenyautó közti viselkedésbeli különbséget.

A Robert Kubica által az első négy versenyhétvégén használt sasszé most George Russellé, míg a lengyel, csapattársa Bakuban használt kasztniját kapta meg. „Robert karosszériájában ülök ezen a hétvégén, ő pedig az én bakui karosszériámban” – magyarázta az érdekes helyzetet a fiatal brit.

A legtöbb istálló komoly frissítéseket hozott Barcelonába, így szinte csoda, hogy a Williams így is közelebb került a riválisokhoz, mint hitték. „2,9 másodperc a lemaradásom az elsőtől, a tempónk valóban közelebb van a többiekhez, mint amire számítottunk. Néhány pozitívumot is találtunk és sok mindenre rájöttünk a (karosszéria) teszt által.”

Egymás autójába ült Kubica és Russell Spanyolországban


„Normális, hogy mindenki fejlesztéseket hoz Barcelonába, de mivel kevés a tesztelési lehetőség, így várni kell, mire kikristályosodik, ki mennyit lépett előre. Azt sajnos nem hiszem, hogy mi olyan nagyot tudnánk fejlődni, hogy elmozduljunk a mezőny végéről, ennek ellenére nagyon hasznos napot zártunk” – fogalmazott Russell.

Csapattársának ismét technikai gondjai adódtak, Robert Kubica az első szabadedzésen még gyorsabb volt Russellnél, a másodikon viszont több, mint fél másodperccel maradt le az utolsóelőttitől is (aki természetesen ismét csapattársa volt). Kubica egyébként nemrég elmondta, hogy még a komoly nehézségek ellenére is élvezi, hogy ismét a Formula-1-es mezőny tagja lehet.

„Az FP1-en egészen jól mentem, nem volt rossz, végigcsináltuk a programunkat. A második edzésen ez nem így volt. Az okát még nem egészen értjük, biztonsági okokból meg kellett állnom nagyjából fél órára, hogy kicseréljenek egy alkatrészt az autóban, így nem sikerült a hosszabb etapot lefutnom, de összességében nem volt rossz nap. Az én autómra nemigen kerültek fejlesztett alkatrészek, így nem is igazán éreztem nagy változást a korábbiakhoz képest” – nyilatkozta Robert Kubica, aki a második szabadedzésen 3,4 másodperc hátrányt szedett össze.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: