DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Bottas nem is választana más csapattársat

Sosem könnyű egy sokszoros világbajnok mellett jól teljesíteni, bármelyik istállóról legyen is szó. Valtteri Bottas azonban kifejezetten örül, hogy Lewis Hamiltonhoz hasonlíthatja magát, magasan a léc.

Sok pilóta pályafutása futott már zátonyra amiatt, hogy nagynevű, kiemelkedően jó teljesítményt nyújtó, világbajnok csapattárs mellett kellett volna nagyot alkotnia, ám ez nem sikerült. Emlékezzünk csak az utóbbi néhány évben például Stoffel Vandoorne-ra, aki a McLarennél megsemmisítő vereséget szenvedett Fernando Alonsótól, vagy éppen Michael Schumacher benettonos és ferraris társaira, akik nem sok sót ehettek meg a legendás német mellett.

Tavaly úgy tűnt, Valtteri Bottasra is ez a sors vár, mert a 2017-es, biztató kezdet után feltűnően gyenge produkcióval rukkolt elő (bár több ízben is a balszerencse, vagy csapatutasítás fosztotta meg egy-egy futamgyőzelemtől), ami 2018-ban csúcsosodott ki, amikor is az ötszörös világbajnok britet tizenegyszer intették le elsőként, a finnt pedig egyszer sem.

Idén eddig szoros, remek küzdelem zajlik a két Mercedes között az első helyekért és Bottas egyetlen ponttal vezeti is a tabellát. Nem zavarja, hogy ekkora sztár a csapattársa, sőt, éppen ellenkezőleg, remek referenciapontnak tartja saját teljesítményét illetően.

Bottasnak könnyebb lenne gyengébb csapattárs ellen, de nem választana mást


„Lewis már többször is megnyerte a világbajnokságot, így az ő csapattársának lenni remek viszonyítási alap. Ahhoz is kiváló lehetőséget nyújt, hogy nagyon erős csapatot alkossunk együtt” – nyilatkozta Valtteri Bottas a Spanyol Nagydíjhétvége előtt.

„Másrészt viszont, természetesen egy pilóta mindig a csapattársa ellen kell, hogy küzdjön, mivel saját teljesítményét úgy ítélik meg leginkább, hogy ellene hogyan képes menni. Emiatt viszont egyértelmű, hogy nem könnyű Lewis csapattársának lennem.

„Mindig nehéz elé kerülnöm, de tudom, hogy lehetséges, szoros köztünk a csata. Kitűnő lehetőségnek érzem a helyzetet, nem is választanék magamnak más csapattársat, még ha úgy kicsit talán könnyebb is lenne a dolgom.”

Bottas azért nem csak csapaton belül gondolkodik, legveszélyesebb „külső” riválisnak Sebastian Vettelt tartja a Ferrarival, leginkább óriási tapasztalata miatt. Ha esetleg éppen Hamiltonnal válna késhegyre menővé a viaskodás, kérdéses, hogy megmaradna-e a harmonikus kapcsolat a két ellenlábas között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: