DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamiltont saját magára emlékezteti Leclerc

Lewis Hamilton párhuzamokat vélt felfedezni saját, 2007-es helyzete és aközött, amelyben most Charles Leclerc találja magát a Ferrarinál Sebastian Vettel csapattársaként, aki Hamilton szerint a 2007-es Alonsónak felel meg.

Annak idején Lewis Hamilton a McLaren saját neveléseként érkezett a Formula-1-be, és rögtön újoncként megkapta az akkor kétszeres vb-címvédő Fernando Alonsót csapattársnak. Az újonc angolt nem lehetett betörni, és versenyképes volt az egész szezon során - Fernando Alonso fejére nőtt, aminek végül sok-sok konfliktus és Alonso McLarentől való távozása lett a vége.

Kettejük között a feszültség először akkor hágott a tetőfokára, amikor a csapat Monacóban arra utasította Hamiltont, hogy ne támadja az élen autózó csapattársat, így Hamiltonnak egy csapatutasítás miatt esélye sem volt a győzelemre. Tizenkét évvel később az akkori érintett szerint valami hasonlót élhet át a Ferrari üdvöskéje, Charles Leclerc, egy másik nagynevű csapattárs, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel oldalán.

00119002_526



„Átérzem Charles helyzetét, hiszen biztos vagyok benne, hogy legbelül ő saját magát érzi a legjobbnak, és ezért is dolgozik. Ez olyan, mintha kikapcsolnának” - gondolkodott el Hamilton. „Versenyzőként, sőt, sportolóként az ember mindig kicsit lázadó. Azt mondják, csináld ezt, miközben küzdenek ellened, ez pedig az ellenkező irányba tol. Átéltem már én is ezt.”

Hamilton úgy érzi, ez a lázadás akkor, 2007-ben kifizetődött, hiszen onnantól egyforma üzemanyag-mennyiségeket kaptak Alonsóval, aminek köszönhetően rögtön a következő versenyen, Kanadában meg tudta szerezni pályafutása első futamgyőzelmét. „Onnantól úgy éreztem, sokkal reálisabb esélyem van arra, hogy meg tudjam mutatni, mire vagyok képes” - idézte vissza a 12 évvel ezelőtt történteket.

00119002_600

 

Magát Leclerc-t is megkérdezték, mennyire türelmetlen az első győzelmet illetően. „Nem vált mániámmá” - szögezte le a monacói. „Türelmetlen az vagyok, hiszen azért dolgozok, hogy ez minél előbb megtörténjen - már ha valaha meg fog történni. De nem gondolom, hogy jó hozzáállás lenne, ha mániákusan csak ez járna a fejemben az egyes hétvégéken.”

Aztán reagált Hamilton véleményére is. „Frusztráló az autóban ülve, ha azt mondják neked, hogy el kell engedned valakit. Bizonyos szempontból viszont, ha az ő helyzetükből nézem, érthető ez. Sebnek ez az ötödik éve a csapatnál, ráadásul négyszeres világbajnok. Nekem ez a második évem az F1-ben, és még rengeteget kell bizonyítanom. Folytatni kell az eddigi munkát, aztán remélhetőleg minden megváltozik idővel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: