DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Mercedes manipulálja a sajtót?

A Kínai Nagydíj véget ért, az első értékelések, nyilatkozatok már rég megtörténtek, most jött el a komolyabb elemzések, a meglepő vélemények és a bátor jóslatok ideje. A finn média szerint szó sem volt szabályellenes szárnyakról a címvédőknél.

A szakértők egyik kedvenc témája, hogy a Mercedes sorra kettős győzelemmel zárja a versenyeket, immár harmadik alkalommal. Hasonló helyzet (amikor egy istálló ennyire uralta volna a versenyt) nem volt az elmúlt 27 évben, utoljára a Williamsszel történt hasonló 1992-ben.

Azt még az ezúttal második helyen végző Bottas is elismeri, hogy a helyzet az istálló szempontjából jónak mondható, bár az, hogy első helyét nem tudta megtartani, elismeri, nem kellemes érzés. „De még visszatérek” – mondta Bottas egy interjúban.

„Valtteri nagyon gyors volt az egész hétvégén. A kettős győzelem valóban nagyon különleges az ezredik futamon” – mondta a történelmi ünnepi pillanatra visszaemlékezve Hamilton, aki ugyanakkor nem tagadja, a verseny nagyon kiegyenlített, és fogalma sincs, mi fog történni a következő versenyhétvégén.



Jyrki Järvilehto, finn F1-szakértő szerint a Mercedes profin manipulálja a világot. Rendkívül erősek abban, hogyan kell uralni a sajtót a pályán kívül, milyen történeteket kell megírni. Saját magukról kevésbé elismerően nyilatkoznak, a Ferrarit pedig dicsérik. A sajtón keresztül politikai játszmát űznek, a pályán viszont kiderül az igazság. Järvilehto szerint még az sem kizárt, hogy a Mercedes nem is használt szabályellenes első szárnyakat Kínában.

Eközben Olaszországban arról beszél a Sky Italia kolumnistája, Carlo Vanzini, hogy a Ferrarinak meg kell találnia az autó igazi egyensúlyát, mert jelenleg úgy működik, mint egy kiszámíthatatlan hercegnő, aki a tervezők asztalán működőképesnek tűnik, de ahol kellene, a pályán, nem működik jól.  Vanzini szerint a Ferrari számára az a jó hír, hogy Bottas nem elégszik meg a második hellyel, így le tudja lassítani Lewist mindaddig, amíg a Ferrari képes nem lesz a hercegnőből királynőt varázsolni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: