DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A Honda még idén elkaphatja a két legjobbat

Egyértelműen nagyot fejlődött a Honda-motor másfél év alatt, bár a Red Bull néha túlzásokba esett. Most azonban Adrian Newey főtervező mondta ki, hogy a Honda utoléri a Ferrarit és a Mercedest.

A Formula-1 egyik legnagyobb presztízsű és legnagyobb tapasztalattal rendelkező sztártervezője a Red Bullnál dolgozó Adrian Newey. Rengeteg kiváló tervezésű autóját csodálhattuk már meg a Williamsnél, a McLarennél és a bikáknál is. Sőt, fiatalabb korában például a gyengécske Marchnál (akkoriban Leyton House néven futott) is letette névjegyét.

Az energiaitalos istálló javarészt a zseniális karosszériával rendelkező versenyautóinak köszönhette az évtized elején sorozatban szerzett világbajnoki címeit, időnként azonban a tervezőgéniuszok is mellényúlhatnak. Az idei versenyautó aerodinamikailag eddig nem sikerült túl veretesre, ezt maga a főtervező is elismeri.

A Red Bull hátránya jelenleg inkább aerodinamikai


Nem éppen a dicsérgetéséről híres, most mégis úgy nyilatkozott, hogy a Honda fejlődése és munkája annyira jó, hogy biztos abban, hogy rövid időn belül felér a Ferrari és a Mercedes szintjére. Bár a dobogós nyitány ellenére a versenyautó teljesítménye egyelőre elmarad a várakozástól, a hátrányt a karosszéria tervezési hibáinak tudja be Newey is, a következő időszakban az aerodinamika és a motor párhuzamos fejlődésétől remek eredményeket vár.

„Ugyanolyan izgatott vagyok, mint a téli szünetben. A Honda egyelőre nincs a Mercedes és a Ferrari szintjén, de abszolút magabiztosan kijelenthetem, hogy nagyon gyorsan oda fog érni. Ezt saját magabiztosságukkal is sugallják” – elemezte a helyzetet Adrian Newey a Sky Sports F1 adásában.

„Ami a karosszériát illeti, őszintén meg kell mondanom, hogy közel sem annyira jó az autó ebben a pillanatban, mint ahogy szerettük volna. Feljebb kell lépnünk és megtenni a megfelelő változtatásokat” – tekintett előre a főtervező. Vajon sikerül olyan mértékben fejlődni, hogy Max Verstappen valóban világbajnoki esélyes lehessen?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: