DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Brawn: A B csapatok az F1 jövőjét szolgálják

Ross Brawn védelmébe vette az olyan Haashoz hasonló csapatokat, akik külső forrásokból szerzik be versenyautójuk különböző részeit. A Formula–1 sportigazgatója szerint az amerikai istálló is azt bizonyítja, ez egy sikeres modell lehet a sport kisebb csapatai számára.

Néhány héttel ezelőtt a Renault csapatfőnöke, Cyrill Abiteboul éles kritikával illette a nagyobb istállók úgynevezett B csapatait, mondván, ez a modell megnehezíti az olyan feltörekvésben lévő istállók életét, mint a Renault vagy a McLaren. Abiteboul elsősorban azt a Haast kifogásolta, aki jelen pillanatban, az év első két versenyét követően is előttük áll a világbajnoki tabellán. Mindezt úgy, hogy a versenyautók különböző részeit, így a motort és a karosszériát is külső forrásokból szerzi be. Miközben a Renault az RS19-cet szinte teljes egészében házon belül gyártja.

Abiteboullal ellentétben a Formula–1 sportigazgatója, Ross Brawn viszont úgy véli, a Haas bizonyította, ez egy élhető modell a kisebb csapatok számára, ezért a jövőben is támogatni fogják az ehhez hasonló kezdeményezéseket.



„A Haas-modell szerintem nagyon érdekes, és a jelek szerint nagyon sikeres is, ezért a jövőben is mindenképpen fenn akarjuk tartani. Ennek köszönhetően ugyanis azt látjuk, hogy egy kisebb csapat is akár már a kezdetektől sikeres és elismert lehet a sportban" – mondta Brawn. „Az igaz, hogy néhány helyen vissza kell venniük abból, ahogy eddig működtek, de minden tiszteletem az övék. Megragadtak egy lehetőséget, amit eddig senki sem használt ki hozzuk hasonló sikerességgel, és ez egy nagyszerű történet."

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint Brawn nem csak azért vette védelmébe istállóját, mert az amerikai alakulat annyira fontos lenne a sport számára, hanem azért is, mert a Liberty Media hosszútávon gondolkodik a Formula–1 jövőjéről. „Nem gondolom azt, hogy minket féltenének, inkább úgy mondanám, az F1 jövője miatt aggódnak. Ez az egész ugyanis jóval nagyobb léptékű dolog egyetlen csapat működésénél" – vélekedett Steiner. „Nyilvánvalóan ebben a sportban mind egoisták vagyunk, ezért szükség van egy bíróra, aki gondoskodik arról, hogy minden fél egyenlő feltételek mellett játszon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: