DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Fiorio: Vettel ne legyen első számú a Ferrarinál

Az istálló korábbi főnöke, Cesare Fiorio szerint hiba volt a 2019-es szezon előtt Sebastian Vettelt Charles Leclerc elé helyezni csapaton belül. Előre érezte, hogy Leclerc kemény dió lehet a németnek.

Az idei évad előtt úgy nyilatkozott a Scuderia vezetősége, hogy bár nem lesz tilos egymás ellen harcolnia két pilótájuknak, de a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az első időszakban feltétlenül prioritást élvez majd Charles Leclerc-rel szemben csapaton belül.

A sors azonban erősen megkeverte a kártyákat. Az elszúrt ausztráliai hétvégén még megmentette a csapatutasítás Vettelt attól, hogy a hátulról viharos sebességgel felzárkózó fiatal monacói csapattárs meg is előzze, Bahreinben már nem volt kérdés, a pole-pozíciót Leclerc söpörte be és ha nincs a váratlan motor-meghibásodás, a futamgyőzelmet is domináns teljesítménnyel megszerezte volna, miközben Vettel újra hibázott.

Az 1990-es évek elején a Ferrari csapatfőnöki tisztjét betöltő szakember szerint Binotto hibázott azzal, hogy Vettelt előre „felkente” bajnoknak, nem számított arra, hogy az ifjú csapattárs ennyire gyors lesz az évad elejétől.

Fiorio szerint Leclerc-re kell építeni a Ferrarit


„Őszintén szólva, arra számítottam az elejétől kezdve, hogy Charles Leclerc komoly problémát okoz majd Vettelnek. Binotto kitűnő mérnök, aki jól tudja, hogyan készítsen gyors versenyautót, de valószínűleg nem számolt azzal, hogy Leclerc azonnal ennyire versenyképes lesz. Ez csapaton belül problémát fog okozni” – idézi Fioriót a tuttomotoriweb.com.

„Ha én dönthetnék, nem határoznám meg az első és második számú versenyzőt, hagynám őket szabadon versenyezni egymás ellen. Pontosan úgy, ahogy én tettem Prosttal és Mansellel, mindketten kiemelkedően versenyképesek voltak, de sosem volt problémájuk egymással (igaz, erről lehet, hogy a britnek kicsit más lenne a véleménye)."

Az utóbbi időszakban Vettel túl sokat hibázik nyomás alatt. Mi lehetne a megoldás? „A Ferrarinak kicsit le kellene vennie a válláról a terhet, de ilyen szoros harcban, amit a Mercedesszel vívnak, ez kicsit sem könnyű feladat. Ha hosszú távon nézem, Leclerc az az ember, akire építhetnek” – mutatott rá az egykori csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: