DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Nem az MGU-H hibásodott meg Leclerc-nél

Bár a televíziós közvetítésben folyamatosan az MGU-H komponens hibájáról beszéltek, a Ferrari csapatfőnöke tisztázta, hogy nem ez okozta Charles Leclerc lelassulását, hanem egészen más gond.

A tavalyi, monzai versenyhez hasonlóan ismét nem sikerült a Ferrarinak győzelemre váltania azt, hogy szombaton kibérelték az első sort Bahreinben. A Scuderia stratégiailag sem volt éppen a csúcson, ám sokkal látványosabb volt Sebastian Vettel (újabb) vezetői hibája, Lewis Hamilton megelőzte, Vettel pedig ijedtében rögtön megperdült, ráadásul a vibráció miatt fél körrel később az első szárnya is leszakadt. Végül az ötödik helyre sikerült visszakapaszkodnia.

Ennél is nagyobb drámát élt meg Charles Leclerc, aki dominálva vezetett a versenyben és haladt élete első futamgyőzelme felé, amikor is a Ferrari-motor megmakacsolta magát, látványosan lelassult, így mindkét Mercedes utolérte és kikerülte az egyenesben. Lewis Hamilton pedig köszönte szépen és megnyerte a versenyt.

Leclerc drámaian lelassult és mindkét Mercedes kikerülte az egyenesben


Bár a rádióbeszélgetésekben folyamatosan az MGU-H energiavisszanyerő-rendszer hibáját emlegették, Mattia Binotto csapatfőnök nem érti ennek eredetét, mivel nem az romlott el, hanem a belsőégésű motor egyik hengere adta be a kulcsot.

„Jelenleg is vizsgáljuk a motort, hogy pontosan tisztázhassuk, mi okozta a meghibásodást, de mindenképpen motorhibáról van szó. Az egyik henger szállt el, ennek oka azonban még nem ismert számunkra. Az erőforrást visszaszállítjuk Maranellóba mélyebb vizsgálatokra, az ilyen elemzések hosszabb időt vesznek igénybe, mindenesetre az egység nem romlott el teljesen, mivel a verseny végéig működött” – nyilatkozta Mattia Binotto.

„A Kínai Nagydíj pénteki napján is vizsgálni fogjuk a motor viselkedését, működését és teljesítményét. Nem tudom, ki és honnan vette azt, hogy az MGU-H hibásodott volna meg, annak a komponensnek semmi baja nem történt. Bár az erőforrással probléma adódott, mégsem álltunk ki, fontos, hogy így is összejött egy harmadik hely, úgyhogy valószínűleg megfelelő döntést hoztunk. Úgy gondoljuk, egyszeri meghibásodásról van szó” – tette hozzá a Scuderia csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: