DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Norris és Grosjean is Vettelt okolja az időmérős galibáért

Romain Grosjean a bahreini időmérő első szakaszában tartotta fel Lando Norrist, amiért később a Haas-pilóta három rajthelyes büntetést kapott. Az incidens miatt a francia és a brit is Sebastian Vettelt hibáztatta.

Habár Grosjean a nyolcadik legjobb időt futotta a Bahreini Nagydíj szombati időmérő edzésén, az év második futamát végül a 11. helyről várhatja, miután a Q1-ben feltartotta a gyorskörén lévő Lando Norrist. Az incidensről később a francia és a brit pilóta is megosztotta a véleményét, és mindketten azt a Sebastian Vettelt hibáztatták, aki szintén mért körre készülvén, nem sokkal korábban előzte meg Grosjeant a Ferrarival.

„Azt hiszem, Vettel volt az, aki ezt a galibát okozta, mert nem tartotta be azt az íratlan szabályt, amely szerint az utolsó kanyar előtt nem előzzük meg a gyorskörére készülő pilótát” – mondta Grosjean a kvalifikációt követően. „Megelőzött engem, ezért várnom kellett két-három másodpercet, hogy lemaradjak tőle, és mivel nem számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy lesz valaki előttem, úgy gondoltuk, Norris sem fog utolérni. Szóval valószínűleg ezért értesítettek késve a rádión, hogy Norris épp a gyorskörén van mögöttem” – magyarázta a francia.



A McLaren britje is Grosjeannal értett egyet, hátulról érkezve ugyanis ő is azt látta, a franciának az őt megelőző Ferrari miatt kellett visszavennie. „Vettel volt az, aki kitolt vele, és ez nem túl szép dolog, hiszen versenyzőkként kell annyira tisztelnünk egymást a pályán, hogy amikor látjuk, az előttünk lévő is hozzánk hasonlóan a gyorskörére készül, nem előzzük meg az utolsó kanyarban, ezzel ugyanis mindenkinek kompromittálódik a köre" – vélekedett Norris, aki a történtek ellenére ismét az első tíz közé kvalifikálta magát, így pályafutása második F1-es versenyét Grosjean büntetését követően a kilencedik rajtkockából várhatja.

Elmondása szerint viszont ez csak azon múlt, hogy a Grosjeannal való találkozó után még volt ideje egy újabb gyorskör teljesítésére. „Ha valamilyen okból nem tudtam volna még egy mért kört futni, akkor a feltartás miatt már a Q2-ig sem jutottam volna el.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: