DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Gasly egyelőre el van veszve a Red Bullban

Két fiatal pilóta idén először ülhetett élcsapat autójába az F1-ben, és a Bahreini Nagydíj hétvégéje rögtön remek kontrasztba is állította őket: míg Charles Leclerc tündököl, Pierre Gasly nem találja a formáját.

A Toro Rossóból 26 nagydíj tapasztalatával az anyacsapathoz felléptetett franciának az idei első két hétvégéjén eddig nehezére esett tartani a lépést nála fiatalabb, mégis lényegesen rutinosabb csapattársával, Max Verstappennel. Gasly a szezonnyitó időmérőjén már a Q1-ben kiesett, amit taktikai hiba címszó alatt magára vállalt ugyan a csapat, de az mégis szembetűnő volt, hogy az egyébként dobogós tempóra képes autóval a francia a futamon sem tudott bekerülni a pontszerzők közé. Most a Bahreini Nagydíj időmérőjén szintén komoly differencia rajzolódott ki a Red Bull két pilótája között: míg Verstappen 5., addig Gasly a Q2-ben búcsúzva csak a 13. lett, és nem is rejtette véka alá, hogy nincs minden rendben a saját háza – és autója – táján.

gasly



„A hétvége kezdete óta gondjaink vannak az autó hátsó részével, különösen a lassú kanyarokból való kigyorsításoknál – nagyon idegesen viselkedik, és rendszeresen kipörögnek a kerekek” – nyilatkozta Gasly az időmérő után a Sky Sportsnak. „Kipróbáltunk valami újat az időmérőre, hogy visszaszerezzük a hátsó tapadást, de nem működött. Nem érzem magam valami kényelmesen az autóban, mert noha megvan benne a potenciál, de úgy tűnik, erre a hétvégére nem a megfelelő irányt választottam. Leülünk a mérnökökkel, hogy kitaláljuk, miképp javíthatnánk a helyzeten.”

Bár a tapadás hiányával Verstappen is szembesült, ő mégis többet ki tudott hozni a lehetőségekből, és bár közel kilenctizedre elmaradt a pole-tól, és kis híján a Haas és a McLaren is elkapta, mégis 5. lett.

„Már az időmérő előtt sem voltak egészen egyértelműek az elvárásaink magunkkal szemben, mivel gondjaink voltak az autó balanszával, és nem éreztem magam igazán kényelmesen” – összegzett a holland. „Ugyanez volt a helyzet a kvalifikáción is, nem rendelkeztünk a legjobb beállításokkal és elég sokat csúszkáltam. Végül is kihoztuk belőle a maximumot, és örülök az 5. helynek, de egyébként a mai produkciónkkal nem lehetünk elégedettek. Valahogy egész hétvégén nem tudtuk munkára fogni a lágy gumikat, de remélem, hogy a versenyen a közepes keverékkel már jobban oda tudjuk majd tenni magunkat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: