DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Villeneuve: Kubica visszatérése nem jó üzenet

Bár Jacques Villeneuve is csodálja a sérült lengyel pilótát, hogy képes volt újra visszatérni a Formula-1-be, szerinte nem jó üzenet, hogy egy lebénult versenyző is vezethet az autósport csúcsán.

2011-ben súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica, ennek következményeként pedig jobb karját kis híján amputálni is kellett. Az orvosok végül évekig tartó küzdelemmel megmentették a végtagot, de azóta is csak korlátozott mozgásra képes. Bár az érintett szerint ez nem igazán zavarja a vezetésben, valószínűleg eredeti tempóját már sosem nyerheti vissza a tapasztalt lengyel.

2017 nyarán kezdte igazán komolyan gondolni a visszatérést Kubica, ennek érdekében előbb a Renault, majd a Williams ajtaján kopogtatott. Utóbbi istálló a tavalyi évre tesztpilótának szerződtette, idén viszont egész évre pilótaülést kapott a grove-iaknál. Óriási tett nyolc év után ilyen előzmények után visszatérni, ezt még az 1997-es világbajnok is csodálja.

Vettelék megtapsolták Kubicát, hogy ismét képes versenyezni


„Természetes, hogy hatalmas tett, amit Kubica ennyi év szünet után véghezvitt, valóban hihetetlen. Ha azt tehetjük, amit szeretünk és egyszer csak elveszik tőlünk, tudjuk, mi hiányzik az életünkből. Ezek után még keményebben dolgozunk, hogy visszaszerezzük” – nyilatkozta Villeneuve a Formule 1 című lapnak.

„Biztos vagyok abban, hogy mindent megtesz majd, hogy leginkább csúcsformában maradjon. Ha a helyében lennék, én is pontosan ugyanezt tenném, senki nem hagyna veszni egy ilyen lehetőséget.” Kubica messze a leggyengébb csapattal tért vissza, ám nem bánta meg ezt a döntését.

„Ugyanakkor a Formula-1 számára ez borzalmas, egyáltalán nem jó a sportágnak. Már tavaly is ezt mondtam és nem változtattam meg az álláspontomat. A Formula-1-nek a sportág csúcsának kellene lennie, a királykategóriának. Nem tesz jót a megítélésnek, hogy valaki olyan is részt vehet, akinek ilyen szintű testi bénulása van. Ez nem csak az F1-re igaz, hanem más versenyágakra is, nagyon nehéznek, szinte elérhetetlennek kellene tűnnie. Robert visszatérése nem a legjobb üzenet” – mutatott rá Villeneuve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: