DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

De Ferran: Norris úgy vezetett, akár egy veterán

Élete első F1-es futamán Lando Norrist a tizenkettedik helyen intették le Ausztráliában. A 19 éves brit azonban már ezzel az eredménnyel is meggyőzte a McLaren vezetőségét arról, ennél még sokkal többre is képes lesz.

Norris már a szombati időmérő edzésen szenzációs teljesítményt nyújtott azzal, hogy a nyolcadik leggyorsabb időt autózta az Albert Parkban, holott a wokingi istállónál már a Q1-gyes továbbjutást is kiváló eredménynek tekintették volna. A futamon ellenben nem tudta sokáig megtartani pontot érő pozícióját: már a rajtot követően bukott néhány helyet, majd a kerékcserét követően nyolc körre beragadt Antonio Giovinazzi Alfa Romeója mögé, aminek következtében Stroll, Kvyat és Gasly is elé tudtak vágni. Norrist így élete első Formula–1-es versenyén a 12. helyen intették le.

A McLaren sportigazgatója, Gil de Ferran ennek ellenére rendkívül elégedetten nyilatkozott az újonc pilóta teljesítményéről. „Összességében nagyon jó munkát végzett, hiszen egyetlen rossz megmozdulása sem volt egész hétvégén. Kontrollált és fegyelmezett munkát végzett: az időmérőn akkor hozta a legjobb formáját, amikor kellett, vasárnap pedig csak a szerencsén múlt az, hogy beszorult Giovinazzi mögé” – dicsérte a McLaren eddigi legfiatalabb pilótáját az Autosportnak adott interjújában a brazil. „Őszintén szólva sok szempontból úgy vezetett, akár egy veterán: védekezett és támadott, figyelt a tempójára és közben a gumikra is vigyázott.”

 



De Ferrannal ellentétben, Norris nem volt ennyire elégedett azzal, amit az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén mutatott. A verseny leintését követően éles önkritikát gyakorolva elmondta, ennél jobb eredményt szeretett volna elérni. A sportigazgató szerint éppen ez az önreflexió Norris egyik nagyszerű tulajdonsága.

„Ez volt az első versenye, és biztos vagyok benne, amikor visszanézi a futamot, ő is látni fogja, itt-ott tudott volna jobbat nyújtani. Ez ugyanis az egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy nagyon alaposan ki tudja elemezni a munkát, amit az autóban végez és a döntéseket, amiket a verseny során hoz. Ez az önkritika és nyitottság szerintem nagyon sokat fog neki segíteni a jövőben is.”

Az egykori CART és Indycar versenyző szerint a fiatal pilóta már egy futamot követően bebizonyította, jogosan kapta meg a McLaren ülését. „Egyáltalán nem lógott ki a sorból, hanem nagyon jól teljesített, csak azt sajnálom, hogy nem sikerült pontot szereznie, mert nagyon közel került volna ehhez is, ha csak egy kicsit is másként alakul a verseny.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: