DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Még nincs ok pánikra a Ferrarinál, de...

Egyre biztosabb, hogy Vettelék csak a beállításokkal lőttek mellé a trükkös melbourne-i pályán, de ha hasonló lesz a helyzet Bahreinben is, akkor már aggódhatnak.

Karun Chandhok, a Sky Sports helyszíni F1-es szakértője (és korábbi F1-es pilóta) is értékelte a Melbourne-ben látottakat, különös tekintettel persze a Ferrari betlijére. Ő is úgy látja, hogy a Mercedes semmi különöset nem csinált, csak nem teljesített alul, ellenben a Ferrarival és természetesen a Red Bull-lal is.

"Természetesen sokan megjegyezték a közösségi médiában, hogy mit jósoltunk mi az előszezoni tesztek alapján, de tényleg azt láttuk Barcelonában, hogy a Ferrarié a leggyorsabb autó. Ez nemcsak az én véleményem volt, aki többekkel együtt a pálya széléről figyelte az eseményeket, hanem mindenkié  a paddockban, beleértve a Mercedest is!" - magyarázta Chandhok.

16



"Még a világbajnok is meglepődött az időmérőn, de nem saját magán, hanem a riválisokon. Az volt a benyomásom, hogy a Mercedes elérte azt a tempót, amit akart, vagy amit várt, de a Ferrari és a Red Bull alulteljesített a várakozásokhoz képest. Ezt igazolja az is, hogy ha megnézzük a Mercedes és a középmezőnyt vezető Haas tempója közötti különbséget, ami normálisnak mondható, míg Vettel hét tizedmásodperces hátránya egészen váratlan volt" - folytatta.

"Beszéltem több szakemberrel is technikai, illetve aerodinamikai oldalról és úgy tűnik, hogy a Ferrari és a Red Bull nem tudta beállítani az autóját úgy, hogy megfelelő legyen az aerodinamika és a gumikopás. Az Albert Park egyedi pálya egyedi burkolattal és az autók itt nem használhatják a megszokott hasmagasságot, a Ferrari és a Red Bull pedig ezt nem tudta megoldani. A Red Bullnál az egyensúllyal és a tapadással is gond volt, csak Max Verstappen brilliáns körén múlt, hogy odaért a második sorba az időmérőn" - utalt arra, hogy a holland extra teljesítményt nyújtott.

"A nagy vesztes a Ferrari, Vettel nem tudott mit kezdeni a Mercedes tempójával sem a futam elején, sem később, olyan gondokkal szembesült, amelyre sem neki, sem a csapatának nem volt válasza. Leclerc hiányos hétvégét teljesített, a versenytempója csalódást keltett, úgyhogy a Ferrarinál nagy átvilágítás következik. Azt viszont ne feledjük, hogy Hamilton tavaly is hét tizeddel volt pole-ban Ausztráliában, aztán Bahreinben kisajátította az első sort a Ferrari. Egyelőre nincs még ok pánikra, de ha Bahreinből és Kínából is a Mercedes távozhat a leggyorsabb autóval, akkor tényleg megszólalhat a vészcsengő Maranellóban."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: