DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mercedes: Visszatért a régi Bottas

Csapatfőnöke szerint Valtteri Bottas élete versenyét teljesítette a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, olyan teljesítményt nyújtva, amely a finn tíz évvel ezelőtti formáját idézi fel.

Valtteri Bottas talán úgy élhet sokakban, mint az a pilóta, aki a Formula-1-es futamokon folyton csapattársa, Lewis Hamilton mögött ér célba, ám karrierjét átnézve kiderül, hogy ő valójában nem másodrangú pilótának született. Az introvertált finn 2008-ban nem kis bravúrt bemutatva párhuzamosan nyerte meg az észak-európai és a globális Formula Renault sorozatot is, jelenlegi csapatfőnökét pedig pontosan erre az időszakra emlékeztette a versenyző múlt hétvégi futama, amelyen ellentmondást nem tűrően aratott diadalt. Abban az ominózus évben az északi sorozatban 14 futamból 12 alkalommal győzött, az Európa-kupában pedig nem mást, mint Daniel Ricciardót utasította maga mögé.

bottas-podium1-ausztralia-olle



„2008-ban felhívott egy fiatal srác, találkozót kért tőlem. Havas nap volt Bécsben, amikor pulóverben, kabát nélkül eljött hozzám tanácsért” ” – emlékezett vissza első találkozásukra a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff, akiben még mindig élénken él a finn bő tíz évvel ezelőtti formája. „Leigázta a Formula Renault Európa-kupát Ricciardóval, [Andrea] Caldarellivel és [Roberto] Merhivel a mezőnyben. Szinte az egész mezőnyt lekörözte. Na ezt a Bottast láttam én Ausztráliában. Ő volt az” – magyarázta Wolff, akinek arról is megvan az elmélete, holt volt ez a Bottas az utóbbi években. 

„Talán meg kellett emésztenie a Williamsnél eltöltött éveket, majd Mercedeshez történő hirtelen átigazolást. A tavalyi szezont fáradtan fejezte be, de most a 2008-as fiatalemberként tért vissza, aminek nagyon örülök. Megérdemli. Karrierje legtöbb futamát végignéztem, és a legutóbbi volt a legjobb.”

Bottas életében először vezeti az F1-es pontversenyt, amit Wolff egyszerűen csak egy tündérmesének tart. „Ne hagyd, hogy mások összetörjenek, higgy magadban. Az egész hétvégén, folyamatosan bizonyította, hogy rátermett. Megmutatta, milyen komoly mentális játszma is ez.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: