DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kubica pánikba esett a rajt előtt

Nem látta a lámpákat, aztán az első kanyarban az első szárnyát, a harmadik körben pedig a tükrét hagyta el. Mindezek és az óriási lemaradása ellenére is talált pozitívumokat a visszatérő lengyel.

Robert Kubica bő nyolc évvel súlyos ralibalesete után vasárnap teljesítette első Formula-1-es futamát az Ausztrál Nagydíjon. A lengyel pilótának persze az eredményt illetően nem sok örömben volt része, a Williams roppant gyenge autójával háromkörös hátránnyal ért célba az utolsó helyen. Mindezek tetejébe még nem is volt problémamentes a visszatérő versenye, már rögtön a start előtt forró pillanatokat élt át az előtte álló Carlos Sainz miatt:

„Kissé bepánikoltam, mert amikor megálltam, nem láttam a lámpákat: a McLaren hátsó szárnya takarta. Az elsőt láttam, a többit viszont nem, ezért balra kellett kissé húzódnom, de volt egy kis pánik bennem akkor” – magyarázta Kubica a Motorsport.com hasábjain. A lengyelnek a futam első szakasza sem alakult zökkenőmentesen:

„Elég jól kaptam el a rajtot, de sajnos a kemény abroncsokkal eléggé kipörögtem a kerekeim. Szóval elég óvatosan érkeztem meg az 1-es kanyarba, a rázókőre is rámentem a belső íven. Amikor már azt hittem, minden rendben, túljutottam az első kanyaron, láttam, hogy Gasly nagyon sokat mozdul jobbra, és Sainzcal is volt egy kontakt. Gasly tönkretette az első szárnyamat, de csak száz méterrel később vettem észre, hogy a teljeset elhagytam. A lerepülő szárny más károkat is okozott az autóban, ezért ki kellett állnunk a bokszba. Eleve nem érződött jónak az autó, ráadásul a harmadik körben a tükrömet is elveszítettem, ami megnehezítette a dolgomat a kék zászlókkal. Elég kemény volt.”

Kubica tempója aztán valamelyest javult a verseny során, legalábbis a Williams szerint, ám a korábbi egyszeres futamgyőztes pilóta elismerte: majdnem elnevette magát, amikor ezt közölték vele a rádión, mert belülről borzalmasnak érezte a köridőit. Mindezen szenvedések ellenére Kubica mégis talált pozitívumokat a melbourne-i hétvége kapcsán:

„Szombaton nem lehettem elégedett, de az egy komplikált nap volt. A mai még inkább az volt, de azokon a területeken, amelyeket az irányításom alatt tudok tartani, szerintem elég jó munkát végeztem. Talán a legtöbb embernek voltak kételyei a fizikai állapotomat illetően, hogy mi lesz a rajtnál. Ez volt az első állórajtom nyolc év és négy hónap elteltével, ahhoz képest, hogy a 2010-es Abu Dhabi Nagydíj óta nem csináltam ilyet, egész jól ment. Összességében egyértelműen több tapasztalattal és boldogan távozok Ausztráliában – pedig nem hittem volna, hogy ilyen tempó és ekkora hátrány mellett ezt fogom mondani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: