DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Exkluzív: Az új Bottast láttuk Melbourne-ben?

Nem túlzás kijelenteni: Valtteri Bottas élete formájában versenyzett és nyert az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, a melbourne-i Albert Parkban. A tavalyi csúfos idény után a finn azt ígérte, hogy 2019-ben egy új, soha nem látott Bottas száll harcba a dicsőségért: noha egyelőre túlságosan korai lenne elkiabálni, hogy így lesz, az viszont tény, hogy az erőre kapott pilótát még az ellenfelek is méltatják.

Az északi versenyzőt jól ismerők a kvalifikációt követő hivatalos FIA-sajtótájékoztatón felfigyelhettek arra, hogy – bár igyekezett leplezni – Bottas forrongott a dühtől. Ez nem is csoda, hiszen csupán egyetlen tizeddel kapott ki ötszörös világbajnok csapattársától, Lewis Hamiltontól az év első pole pozíciójáért vívott harcban, másodiknak lenni a tavaly vele (is) a padlót felmosó házi rivális mögött pedig nem feltétlenül a legjobb kezdése az új évadnak…

Bottas édesapja, Rauno, valamint menedzsere, Didier Coton szombat este és vasárnap délelőtt folytatott háttérbeszélgetések során arról tettek említést a formula.hu-nak, hogy az együttműködés harmadik évének kezdetén immáron a Mercedes is egy picit jobban érti a 29 éves pilótát, gondolkodását és munkamódszereit, ennek ellenére elismerték: ők sem mernének fogadni arra, hogy a versenyző legyőzheti a pole pozícióból rajtoló csapattársat. Mégis ez történt: a finn a rajtnál Hamilton elé ugorva az élre tört, később pedig profitált abból, hogy a Mercedes stratégái lekövették a ferraris Sebastian Vettel taktikáját és nála jóval hamarabb kerékcserére hívták a britet. Ettől függetlenül a finn mindvégig olyan magabiztossággal vezetett, hogy amilyet még soha nem láthattunk tőle, a végén pedig – mint a csapatrádiós forgalmazásból kiderült – bírálóinak is üzent a levezető körben: „Minden érintettnek: b…átok meg!” – mondta, amikor új versenymérnöke, Riccardo Musconi a fülére mondta, hogy ez a siker a válasz a korábbi kritikákra.

Komplett magyarázattal Bottas nem tudott szolgálni arra, hogy minek volt betudható a vasárnapi váratlan előretörés: „Az edzéseken megmutattuk, hogy a rövidebb és a hosszabb etapokon is gyorsak vagyunk, de ennek ellenére is nehéz egyelőre levonni a következtetéseket. Az időmérőn azt láthattuk, hogy a nyers tempónk jobb, mint a Ferrarié, ma pedig a versenytempóval is ugyanez volt, sokkal erősebbek voltunk, mint amire számítottunk. Ez nagyszerű hír és azt mutatja, hogy jól végeztük a dolgunkat a tesztidőszak után az autóval kapcsolatban” – mondta a pilóta, aki hozzátette: maga is úgy érzi, hogy még soha nem futott jobb versenyt karrierje során a mostaninál. 

Hogy a beígért „új Bottas” mit csinál másképp, mint a régi, arról így beszélt a finn: „Az ember minden évben tanul valami újat és ez igaz a felkészülésre is, például arra, hogyan pihensz, hogyan töltöd a szabadidődet, hogyan tréningezel, mit csinálsz, merre utazol, ilyesmik. Megpróbálsz mindent optimalizálni az évre, minden lehetséges apróságot. Nem könnyű elmagyarázni, hogy mi történt a legutóbbi télen, de belül a fejemben megváltozott valami azzal kapcsolatban, hogy alapvetően hogyan viszonyulok az élet dolgaihoz és a versenyzéshez. A lényeg egyébként az, hogy tegnap is és ma is jól éreztem magam az autóban, csakis ez számít.”

Karrierje során Bottas először vezeti az F1-es világbajnoki pontvadászatot, ám saját bevallása szerint nem tulajdonít jelentőséget ennek, hiszen ez még csak az évad első futama volt. Foglalkoztatta viszont a futam közben a leggyorsabb kör, amelyért 1959 óta először újra pontot osztanak. A verseny hajrájában a finn akár egy kockázatos kerékcsere ötletét is felvetette a rádión: erre végül nem lett szükség és a leggyorsabb kör is meglett, így nem 25, hanem 26 egységet zsákmányolt. „Ez egy értékes pont, amelyből ha hármat vagy négyet gyűjtesz, az komoly különbséget teremthet az évad végén. Soha nem lehet tudni. Egyetlen pont is sokat jelenthet a végén. Természetesen ezért kockáztatni is hajlandóak vagyunk, de az eredményért járó pontok fontosabbak az extra egységnél, így csakis jól kalkulált kockázatot vállalhatunk ezért. Ma felmerült egy extra kiállás frissebb gumikért, de végül erre nem volt szükség, mert kopott gumikon is sikerült megfutni a leggyorsabb kört” – fogalmazott a finn, akinek hozzáállása jól mutatja: az utolsó pillanatban foganatosított szabálymódosítás valóban felpaprikázhatja a futamok végjátékát.

Bottas teljesítménye szóba került a Ferrari sajtóértekezletén is, ahol mind Vettel, mind pedig Charles Leclerc méltatta a finnt. „Nem néztem még utána annak, hogy mit és hogyan csinált, de valóban nagyszerűen teljesített. Jó neki!” – mondta az 5. helyen leintett monacói, míg az előtte záró négyszeres világbajnok alaposabban belement a témába és azt is megállapította, hogy az északi pilóta nem is változott: „Hogy megújult-e Valtteri? Ezt nem gondolnám, mert alapvetően mindig is gyors volt, de tavaly különféle okok miatt ezt nem sikerült megmutatnia. A mai győzelme számunkra nem feltétlenül jó hír, de őszintén szólva én nagyon örülök neki, hogy nyert, mert remek srác és megérdemelte ezt az eredményt” – fogalmazott Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: