DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Red Bullnak köszönhette a kiesést Gasly

Komoly stratégiai hibát követett el Pierre Gaslynál a Red Bull, hogy nem küldte még egyszer pályára az időmérő első szakaszában. A francia kizuhant a Q1-ben, de így is nagyon optimista lehet.

Az elmúlt években többször is láthattuk, hogy időnként élcsapatok is súlyosan eltaktikázzák az időmérő edzést akár száraz körülmények között is, ezzel komoly hátrányba sodorva egyik, vagy akár mindkét versenyzőjüket. Ezúttal a Red Bull szúrt el valamit nagyon, mivel a fiókcsapat két pilótája simán továbbment a kvalifikáció második szakaszába, Pierre Gasly pedig elhullott.

Mielőtt azonban a Renault-nál kárörvendően dörzsölnék a tenyerüket a velük nem túl jó viszonyban levő egykori partner bakija láttán, meg kell említeni, hogy a francia gyári istálló még Gasly kiesése ellenére sem volt képes bejutni a Q3-ba, ellenben Max Verstappen a negyedik pozícióba vezette a Red Bull-Hondát, kevéssel lemaradva a harmadik helyezett Sebastian Vetteltől, tehát az autó valóban versenyképes.

Ezért lehet talán még mérgesebb Pierre Gasly, aki a harmadik szabadedzésen még a hollandnál is gyorsabb volt. Az időmérő első szakaszának utolsó percei úgy kezdődtek, hogy Verstappen a harmadik, Gasly a nyolcadik pozícióban tanyázott, ám a középmezőny váratlanul sok tagja javított drasztikusan a köridején, a franciának pedig ölbe tett kézzel kellett végignéznie, ahogy lassan visszaesik a 17. helyre. Csak 0,144 másodperccel kapott ki Verstappentől, a holland azonban továbbjutott.

Gasly számára csalódást keltő, hogy a rossz stratégia miatt a mezőny végéről kell indulnia egy gyors autóval


„Kicsit túl optimisták voltunk, hogy egyetlen mért körrel próbáltunk továbbjutni, nagyon nagyon csalódott vagyok emiatt. Ez volt a stratégiánk, még igencsak elégedett is voltam az első (és egyetlen) körömmel, mindössze egyetlen tizeddel voltam lassabb Maxnél, alig kaptam ki” – nyilatkozta Pierre Gasly a BBC-5 rádióadásában.

„Nem számítottunk arra, hogy a többiek a második mért körükkel képesek ennyit javulni. Amikor megláttam, milyen komoly javításokra képesek, majdnem egy másodperces előrelépésre, gyorsan rájöttem, hogy nagyon necces lehet.”

„Csalódott vagyok, mivel a harmadik szabadedzésen remekül ment, jó érzés volt vezetni az autót, ez igaz volt a kvalifikáció elejére is. Úgy gondolom, megvolt a tempónk ahhoz, hogy kiemelkedő eredményt érjünk el. A pálya azonban a vártnál gyorsabb ütemben javult, ez pedig sokba került nekünk” – tette hozzá szomorúan Gasly, aki azonban annyiból elégedett lehet, hogy Verstappen teljesítményét látva a Red Bull-Honda igenis versenyképes, jelenleg a Ferrarik szintjéhez van közel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: