DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Váratlan Mercedes-uralom Melbourne-ben

A várt Ferrari-fölény helyett hatalmas Mercedes-fór mutatkozott a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj második szabadedzésén - igaz, Hamiltonék és a Williamsek között borzasztóan szoros a helyzet.

Az Ausztrál Nagydíj rendkívül szoros első szabadedzése után magyar idő szerint reggel hat órakor vette kezdetét az évnyitó második gyakorlása, amelyre ezúttal Romain Grosjean és a Haas hajtott ki először - közben ketten késlekedtek valamelyest, az újonc Alex Albon Toro Rossóján a délelőtti hiba okozta károkat javította a csapat, míg Daniel Ricciardo Renault-jában az üléssel akadt némi probléma. 

Az első húsz perc alatt Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel is meglátogatta már a füvet az első kanyarban, de baleset szerencsére nem történt, majd hamarosan megérkezett Lewis Hamilton, aki a hétvége addigi legjobb idejével az élre állt - méghozzá három tizeddel megelőzve csapattársát, Valtteri Bottast. Amíg az Ezüst Nyilak innentől folyamatosan javították a köridőket, addig a Ferrarik a keményebb gumikon teljesítettek eltérő programot és később, amikor gyorsabb köröket raktak össze, akkor sem közelítették meg riválisaikat - sőt, a Red Bull is gyorsabbnak bizonyult náluk.

A gyakorlás felénél a két Mercedes előnye már nyolc tizedmásodperc volt a harmadik helyen álló Pierre Gaslyval és a negyedik helyezett Sebastian Vettellel szemben is, majd jött az Alfával bekezdő Kimi Raikkönen és a két Renault Hülkenberg-Ricciardo sorrendben, de utóbbi már egy másodperc feletti lemaradással - a nyolcadik-kilencedik Max Verstappen és Charles Leclerc körideje pedig további táptalajt adot a Mercedes-fór realitása miatti hitetlenkedésnek. Verstappen ráadásul egyetlen darab közepes szettet használt végig, fel sem tette a lágy gumikat, csak az edzés vége felé, amellyel gyakorlatilag Gasly tempójára volt képes.

Albonnak akadt még problémája később is, beakadt a keze és közben kis híján eldobta a Toro Rossót, de ezt leszámítva nagy esemény nem történt a gyakorlás második felében, hiszen ahogy már megszokhattuk, ebben az időszakban a hosszabb etapokon volt a hangsúly, úgyhogy a várt Ferrari-előny helyett váratlan és ráadásul hatalmas Mercedes-fór rajzolódott ki.

Az már kisebb meglepetésként hatott, hogy a Williams ezúttal is a hajdani Manorra, vagy Caterhamre emlékeztető különbséggel szerénykedett a mezőny végén, de ezúttal csapaton belül is elég jelentős távolságok alakultak ki: a Melbourne-specialista Carlos Sainz hat, Kimi Raikkönen és Danyiil Kvjat pedig hét-hét tizeddel volt gyorsabb csapattársánál, de Lance Stroll is kiosztott négy tizedet Sergio Pereznek. Antonio Giovinazzi nagy igyekezetében egyébként meg is forgott, egyelőre nem tudta felvenni Raikkönen ritmusát.

A hosszú etapokat tekintve Bottas tempója egészen jól nézett ki, a Ferrarinál pedig azt érdemes megemlíteni, hogy nagyon egyenletes tempót futott mindkét pilóta, igaz, Leclerc végig lassabb volt, mint Vettel. Ahelyett tehát, hogy igazán tisztult volna a kép az év első pénteki F1-es napján, úgy fest (a Renault és a többiek mostani, illetve a teszten látott tempójához is viszonyítva), hogy a Ferrari és a Red Bull sem mutatta meg magát igazán - a szoros világbajnokságért szorítókat ezzel tudjuk vigasztalni...

Az utolsó pillanatokban egyébként Leclerc okozott még egy kis riadalmat, mert előbb rádión panaszkodott arra, hogy felfelé váltásoknál valami nincs rendben, majd meg is pördült, de a Ferrari nem sérült meg, ezt megúszta a monacói.

A második szabadedzés végeredménye:

fp2_2



Az események alakulása itt visszaolvasható!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: