DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Tost: Egyáltalán nincs krízisben a Red Bull juniorprogramja!

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost szerint nonszensz, hogy a közvélemény arról beszél, kimerült volna a Red Bull család utánpótlás-neveldéje, és egyszer már elküldött embereket kellene újra elővenniük.

Miután Pierre Gasly a Toro Rossótól fellépett a Red Bullhoz (Daniel Ricciardo sokakat meglepő Renault-s átigazolását követően), a Toro Rossónak két olyan versenyzőt, Danyiil Kvjatot és Alexander Albont kellett beültetnie 2019-es autóiba, akiket egyszer már elküldtek. Az istálló eleinte Dan Ticktumot szerette volna eljuttatni új névként az F1-ig, azonban az angolnak tavaly, F3-as Európa-bajnoki résztvevőként még nem volt elég szuperlicensz-pontja, így őt, bármennyire tolták, egyelőre jegelniük kellett, és csak idén vehet majd részt teszteken, ha a csapat is úgy látja jónak.

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke szerint nincs semmilyen érv arra, amely amellett szólna, hogy a Red Bull juniorprogramja már ne felelne meg a célnak. „Nem, nonszensz arról beszélni, hogy gond lenne az utánpótlás-neveldénkkel. Akkor lenne probléma, ha a Red Bullban és a Toro Rossóban nem ülnének most versenyzők. De ott van Max Verstappen, aki futamokat tud nyerni, és remélhetőleg a bajnoki címért is harcolhat. Ott van Pierre Gasly is, aki egy nagyon tehetséges és képzett versenyző, és a Toro Rossónál is nagy ígéretek versenyeznek.”

 00219002_220



Tost a múltat is dicsérte. „Ha visszatekintünk, az elmúlt években ott volt Vettel, Webber, aki mondjuk nem volt Red Bull-nevelés, és volt egy nagyon erős Ricciardo-Verstappen párosunk is egészen tavalyig. Most itt van velünk Max, Pierre, Danyiil és Alexander, szóval most is nagyon, nagyon erős versenyzőink vannak.”

Albont annak a Brendon Hartley-nak a helyére igazolták, aki korábban maga is Red Bull-nevelt volt, majd évek után hívták vissza a Toro Rossóhoz. Arról, hogy mik a követelmények a második esélyhez, Tost így beszélt: „Minden a versenyzőn múlik. Semmilyen külső vélemény nem befolyásolja ezt, az egyetlen dolog, ami számít, a versenyző teljesítménye. Ahogy ha valakinek nem jó a teljesítménye, azt mondjuk neki, viszlát, ha fejlődik, azt is mondhatjuk, hogy kapnak egy második esélyt.”

A Red Bull juniorprogramjába legutóbb szerződtetett versenyzők egyébként a DTM-ben futamot nyerő Lucas Auer, a tavaly az F3-ban szereplő észt Juri Vips, a Toyota Racing Series bajnoka, Liam Lawson, valamint a Honda által támogatott japán F4-es bajnok, Yuki Tsunoda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: