DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Sajtó: Pontot érne a leggyorsabb kör

Az utolsó pillanatban változhat a 2019-es versenyszabályzat a Formula-1-ben, sajtóinformációk szerint ugyanis esély nyílik arra, hogy már az idei évben pontot kapna, aki megfutja a leggyorsabb kört.

Sokkal tovább nem húzhatnák egy utolsó pillanatos szabályváltozás bevezetését a száguldó cirkuszban. A racefans.net szakportál információi alapján az FIA Motorsport Világtanácsa összeül csütörtökön Genfben, hogy megvitasson egy lehetséges változtatást a pontrendszerben.

Ponttal jutalmaznák azt a pilótát, aki megfutja a verseny leggyorsabb körét, ezt pedig a hírek szerint az érintett istállók is támogatnák. A portál információi szerint a változtatás alapja egy széleskörű közönségszavazás volt, amelyet a Liberty Media szervezett nemrég, céljuk pedig újabb izgalmat hozni a cirkuszba. Ez esélyt kínálhat a középcsapatok számára egy-egy pluszpont szerzésére, bár a leggyengébbek sajnos ebből is kimaradnak.

Bottas tavaly jól járt volna ezzel a tervezett szabállyal


Az elképzelések szerint, könnyen megvalósulhat egy olyan forgatókönyv, hogy a mezőny hátsó felében autózó pilóták a hajrában a megszerezhető extra pont miatt friss abroncsokra váltanának és késhegyre menő küzdelmet folytatnának az apró dicsőségért és persze az ezért járó pontért.

A hírek szerint felmerült annak lehetősége is, hogy a pole-pozícióért is pontot osztanának, ám ezt a megfontolást elvetették, mert továbbra is azt szeretné az FIA, hogy a pontokat a vasárnapi és ne a szombati teljesítmények alapján szerezzék a versenyzők. Az eddigi információk szerint az új felvetés annyira komoly, ha esetleg nem is sikerül idén bevezetni, jövőre mindenképpen megérkezhet a Formula-1-be. 2018-ban Valtteri Bottas járt volna a legjobban ezzel a szabállyal, ugyanis hét alkalommal a Mercedes finn pilótája jegyezte a leggyorsabb kört.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: