DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Grosjean ellenzi a Pirelli korlátozásait

Túlszabályozottnak érzi a Haas pilótája a gumik használatát, azt szeretné, ha a Pirelli kevésbé szólna bele a beállításokba. A szezonnyitón a pilóták szövetségét is megpróbálja maga mellé állítani.

Romain Grosjean szabadabb kezet szeretne kapni a Formula-1-ben a gumik és a futómű beállításaival kapcsolatban, ehhez pedig pilótatársait is megpróbálja meggyőzni. A francia versenyző nosztalgikus hangulatban gondolt vissza élete korábbi szakaszaira, amikor még olyan formulaautós sorozatokban versenyzett, ahol jóval kevesebb korlát szabályozta a mérnökök és a pilóták mozgásterét. Biztonsági okokból az F1-ben a Pirelli igyekszik fogni a csapatok kezét, így a gyártó megszabja többek között az alkalmazható guminyomás és a kerékdőlés tartományait is. Grosjeannak ez az, ami nem tetszik.

gumimelegito-paplan



„Jó lenne, ha azt csinálhatnánk, amit akarunk” – idézte a francia kívánságát a Racefans. „Válasszuk meg mi magunk a guminyomást, a kerékdőlést, a gumimelegítő paplanok hőmérsékletét. Ez nagyon hiányzik a múltamból: a Formula Renault-ban, a Formula-3-ban és a GP2-ben is kicsit szabadabb kezet kaptunk ezen a területen.” – fogalmazott Grosjean, aki az F1 biztonsági törekvéseivel ellentmondó korlátozását is szóba hozta, miszerint 2019-től a csapatok maximum 80 Celsius fokra állíthatják a gumimelegítő paplanok hőmérsékletét. „Ez néhány helyen trükkös lehet” – kommentálta.

A GPDA, vagyis a pilóták szövetségének egyik igazgatójaként Grosjean nemcsak a levegőbe beszél, a jövő héten esedékes Ausztrál Nagydíjon pilótatársai előtt fogja felhozni a témát. „Talán nem én vagyok az egyetlen, aki ezt kifogásolja. Ha ez mégis így van, akkor alkalmazkodom, mindenesetre arról van szó, hogy egy olyan dolgot kell újra megtanulnunk, amihez már alkalmazkodtunk. Korábban nem volt alkalmunk arra, hogy mindenkivel összeüljünk, de Melbourne-ben találkozunk, és szóvá fogom tenni az ügyet” – ígérte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: