DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Kubica: Még nincs értelme fejlesztésekről beszélni

Nyolc év kihagyás után térhet vissza a Formula-1 mezőnyébe Robert Kubica, de egyelőre úgy fest, nem sok öröme lesz benne. A Williams jelenleg annyira gyenge, hogy a hibáit sem ismerik igazán.

Amikor tavaly ősszel a Williams bejelentette, hogy a nyolc évvel ezelőtt (egy ralibalesetben) súlyosan megsérült Robert Kubica újra versenyzői ülést kap a teljes évadban a grove-i istállónál, tündérmesének tűnt a történet. Az utóbbi két hétben azonban egy rémálomszerű, szomorú sztorivá alakult, az FW42 komoly késlekedés után érkezett csak meg Barcelonába, két és fél nap ki is maradt a tesztelés során, az autó pedig lassú.

Ilyen kevés tesztnap esetén egy ekkora késlekedés óriási hátrány, George Russell elismerte, hogy egyértelműen ők a leglassabbak az egész mezőnyben (ezt a köridők is alátámasztották). Robert Kubica szerint kevés hasznos információt tudtak gyűjteni, Ausztráliára egyáltalán nem készültek fel, örülnek, hogy az autó egyáltalán pályára tudott gurulni.

Kubicának eddig nem sok öröme van a visszatérésben


„Ha közel sem úgy van beállítva az autó, ahogy kellene, úgy nehéz értékelhető információt gyűjteni, illetve normális visszajelzéseket adni a versenyautóról. Első lépésként meg kell oldani a meglevő problémáinkat. Nincs is értelme fejlesztésekről beszélnünk addig, ameddig nem tudunk túllendülni az alapvető gondokon” – nyilatkozta a tapasztalt lengyel a barcelonai teszteket követően.

„Úgy vélem, ha megfelelően lenne beállítva az autó (mert sajnos nem volt), nem lenne rossz érzés vezetni. De egyelőre teljesítményről nem is nagyon beszélhetünk, ameddig alapvető hibáink vannak. A problémák egy része abból adódik, hogy kapkodnunk kellett. Ha egy héttel a határidő előtt még a versenyautó sincs készen, akkor nehézkes lesz pótalkatészeket gyártani is. Sajnos a pénteki tesztnapon néhányat ki kellett volna cserélnünk, de nem volt mire” – ismerte el Kubica.

„Kihoztuk a maximumot abból, amink volt, de jelenleg a maximum is nagyon kevés, mert az autó nagyon messze volt az optimálistól” – tette hozzá a lengyel. Csak remélhetjük, hogy legalább a szezon derekára legalább nagyjából felzárkózik a Williams, mert így esélye sem lesz a Kubica-Russell párosnak, hogy megmutassa tehetségét, pedig a lengyel pilóta visszatérését a rajongók többsége nagyon várja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: