DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mateschitz: Az első versenyképes motorunk

A Red Bull tulajdonosa rendkívül elégedett az új Honda-motor teljesítményével, most először érzi azt tizennégy év után, hogy igazán versenyképes erőforrással rendelkeznek. Nagy sikereket vár.

Nem először hallunk igen hangzatos nyilatkozatokat az energiaitalos istálló részéről, hogy az eddig látottak alapján mennyire nem bánják, hogy tavaly év közben igen kockázatosnak tűnő döntést hoztak és az évek óta lóerőhiányban szenvedő és megbízhatatlan Renault-ról az eddig szinte semmit nem mutató, de láthatóan fejlődési pályára állt japán egységre váltottak.

A Toro Rosso már tavaly is a japánok partnereként dolgozott, így tisztában lehettek a motor fejlődési ütemével és az összes adattal. Bár már 2015-ben visszatért a Honda a száguldó cirkuszba, még egyetlen dobogós helyet sem sikerült szerezniük azóta, igaz, tavaly a fiókcsapat már közel került ehhez Bahreinben egy negyedik helyezéssel.

A tesztidőszak során is erősnek és megbízhatónak bizonyult a japán egység, megerősítette a korábbi feltevéseket. Az erőforrás visszaigazolta a pályán is azokat az adatokat, amiket a tesztpados méréseken tapasztaltak a mérnökök. Erre és az eddig szintén kiválónak bizonyuló karosszériára alapozva pedig a Red Bull főtanácsadója már az idei évben legalább öt futamgyőzelmet vár és komoly esélyt arra, hogy Max Verstappen vezetésével világbajnoki címet szerezzen az istálló.

A Honda-motor fellelkesítette a Red Bull tulajdonosát is


A csapatfőnök jóval óvatosabban fogalmazott, Christian Horner is nagyon elégedett a látottakkal, de nem merte elvetni a sulykot. Annyit mondott, hogy magabiztosan várják a szezont a bikák, a Hondának köszönhetően jóval több lóerővel rendelkeznek, mint eddig bármikor, az előjelek pozitívak, de nem tudhatják, pontosan milyen fejlődést ért el a Mercedes, a Ferrari, a McLaren és a Renault, ezért óvatos az esélylatolgatásnál.

A kiváló tesztelés hallatán a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz soron kívül Ausztriából Spanyolországba repült, hogy a Red Bull Racing és a Toro Rosso haladását saját maga is megszemlélhesse. A barcelonai tesztelések után a tulajdonosnak is meggyőződése, hogy nagyon szép időszak köszönt a bikákra.

„A tesztnapok igazolták pozitív várakozásainkat. A versenyautó és a Honda-motor remek teljesítménye és a kemény munka kifizetődött és összeállt. Az együttműködés eddig hatalmas elégedettségre ad okot és rendkívül nagy sikereket vetít előre” – idézi Mateschitzet a Speedweek.com szakoldal.

„Dolgoztunk már a Cosworth-szel, a Ferrarival és a Renault-val is, de most először rendelkezünk igazán versenyképes motorral. Főtervezőnk, Adrian Newey ismét rendkívül motiváltan vetette bele magát a munkába, még jó sokáig így is fog ez maradni” – tette hozzá Dietrich Mateschitz.

Az együttműködés tehát egyelőre remekül indul, de az eredményhirdetéssel még várjuk meg az első néhány versenyhétvégét, Melbourne-ben máris okosabbak lehetünk szűk két hét múlva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: