DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Egy középcsapat csak óriási szerencsével álmodozhat dobogóról

A jelenlegi Formula-1-ben valós esélye csak három istállónak lehet arra, hogy önerőből az első három közé kerüljön. Ilyen eredményről álmodik a Haas is, de tudják, ez szerencse nélkül kizárt.

A legutóbbi két szezonban mindössze kétszer fordult elő, hogy nem a Ferrari-Mercedes-Red Bull hármasból került ki mindhárom dobogós helyezett, legtöbbször természetesen az elmúlt öt évben taroló Ezüst Nyilak valamelyik (nagyon gyakran mindkét) pilótáját láthattuk az emelvényen. A három topcsapat folyamatos hegemóniáját tavalyelőtt Lance Stroll, tavaly pedig Sergio Perez törte meg, mindkétszer Bakuban, rengeteg balesetet hozó versenyen történt a bravúr.

A Haas-Ferrari a 2018-as esetet sajnálja, mivel Romain Grosjean a verseny hajrájában olyan pozícióban volt, ahonnan sikerülhetett volna megvalósítania az álmot (a futam későbbi alakulását látva), ám a rutinos francia is hibázott és falnak ment (lassú tempónál), így a lehetséges nagy bravúrnak lőttek.

A Formula-1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint elfogadhatatlanul nagy a szakadék az élen járó három és a többi istálló között, így mindent igyekeznek megtenni, hogy tömörebb legyen a mezőny. Ez azonban egyelőre nem igazán sikerült, most sem zárult az olló, az élcsapatok fölénye gyakorlatilag megmaradt.

Tavaly sok volt a hiba és a balszerencse is a Haasnál, idén dobogóról álmodnak


A Haas eddigi legjobb eredményét, egy negyedik helyezést Romain Grosjean szállította tavaly Ausztriában. Vajon sikerülhet-e eggyel feljebb lépni? „Hogy lehetséges-e pódiumra kerülnünk? Ez egy nagy álmunk, ha sikerülne megvalósítanunk, nagyon szép lenne” – idézi Günther Steiner csapatfőnököt a Crash.net szakoldal. Tempóban egyelőre nem tűnik rossznak a Haas, de a teszteken meglehetősen sok technikai hiba hátráltatta a felkészülésüket.

„Azt mondhatom, hogy tavaly Bakuban a sajnálatos balesetünk nélkül nagyon közel kerülhettünk volna hozzá. Remélhetőleg, ez most valóban a mi évünk lesz, tavaly ugyanis a szerencse nem éppen a mi oldalunkon állt. Talán most ez megváltozik és szerencsések leszünk. De ha minden a normális menet szerint zajlik, senki nem érhet fel a dobogóra, a három nagycsapatot kivéve.”

„Időnként azonban rengeteg dolog történik egy-egy versenyen, amikor lehetséges, ilyenkor ott kell lenni a három topcsapat mögött és megszerezhető a bravúros eredmény. Ehhez viszont folyamatosan ott kell lennünk mögöttük, egyenletesen a negyedik helyet kellene kibérelni, hogy egyszer elérhessük a dobogót” – magyarázta Steiner.

Szerintetek idén láthatunk meglepetést az első három között valamelyik futamon?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: