DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton: Fél másodperc lehet a Ferrari előnye

A Formula-1 ötszörös világbajnoka, Lewis Hamilton a barcelonai téli tesztek utolsó napján elmondta, szerinte a Ferrari előnye potenciálisan fél másodpercre becsülhető a Mercedesszel szemben.

A 2019-es Formula–1-es szezont megelőző téli tesztidőszak egyik legnagyobb kérdése volt az, vajon hogy áll a két élcsapat, a Ferrari és a Mercedes egymáshoz képest? Az elmúlt két hét során a vélemények erősen megoszlottak, hiszen mindenki tudja, a Barcelonában látottak alapján nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, az F1 mezőnye ugyanis feltehetően közelről sem mutatta meg, mire képes valójában. A 2018-ban ötödik világbajnoki címét megnyerő Lewis Hamilton azonban a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte a legnagyobb riválisnak számító olasz istálló nem csak hogy behozta a tavalyi lemaradását, hanem tetemes előnyre is szert tett. „Úgy gondolom, potenciálisan fél másodperc lehet az előnyük” – jelentette ki Hamilton, majd hozzátette, „vagy valahol ekörül.”

A brit szerint az Ausztrál Nagydíjig hátra lévő két hétben nagyon sokat kell dolgozniuk azon, hogy minél jobban megértsék a Mercedes W10-et, hiszen ezzel akár több tizedet is lefaraghatnak az említett hátrányukból. „Most analizálnunk kell a teszten kapott adatokat, illetve van néhány elképzelésünk is, amit szeretnénk megvalósítani. Így, habár már nincs túl sok időnk az első nagydíjig, már csupán azzal is nyerhetünk néhány tizedet, hogy megértjük az autót.”



Hamilton elmondta, az általa becsült különbség egyelőre nem zavarja különösebben, ahogy az sem, hogy csütörtökön, a második teszthét utolsó előtti napján, Charles Leclerc szűk egy tized másodpercre került a tavalyi pole-pozíciós köridejétől. „Abban semmi jutalom sincs, ha a teszten vagyunk a leggyorsabbak, szóval ez jelen pillanatban nem sokat számít" – mondta a brit, aki azzal is egyetértett, hogy a szezon előtti tesztelést mindig óvatosan kell kezelni, és az erősorrend felállításával is érdemes megvárni az év első versenyhétvégéjét.

„Amíg nem kezdünk el versenyezni, fogalmunk sem lesz, hol állunk, mert amire Ausztráliába érünk, már lehet, hogy nagyobb lesz az előnyük, vagy lehet, hogy kisebb, ahogy akár az is megtörténhet, hogy teljesen kiegyenlítődik” – vélekedett az ötszörös bajnok. „Nyilván abban reménykedünk, hogy ez a különbség nem nagyobb annál, amit most látunk, ahogy abban is, hogy a helyzet valójában jobb, mint, ahogy mi megítéltük. De nem hagyatkozhatunk kizárólag erre, hanem dolgoznunk kell azon, hogy csökkentsük ezt a vélt vagy valós különbséget.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: