DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Alonso miatt ment gallyra Vandoorne karrierje?

A juniorszériákban mindent megnyerő Stoffel Vandoorne pályafutása a McLarennél megfeneklett, tavaly év végén menesztették is. A belga szerint ott minden Fernando Alonsóról szólt.

Óriási tehetségként érkezett az évtized közepén a száguldó cirkuszba Stoffel Vandoorne. A McLaren eleinte csak tesztpilótaként alkalmazta, de már 2016-ban, kényszerűségből be kellett ugrania éppen későbbi csapattársa, a nyitófutamon megsérülő Fernando Alonso helyett Bahreinben és egyáltalán nem is vallott szégyent, élete első futamán azonnal pontot is szerzett.

Mindenki arra számított, hogy 2017-ben, amikor is elfoglalhatta Jenson Button ülését a wokingiaknál, máris rendkívüli mértékben meg fogja nehezíteni az eredménytelenség miatt folyamatosan csak csalódásokkal szembesülő kétszeres világbajnok dolgát, ám egészen más képet láthattunk. Sosem volt kérdés, hogy a McLaren-Honda, majd a McLaren-Renault egyértelműen jobban összpontosít Alonsóra, mint újonc csapattársára, a belga szerint szinte semmit sem mondhatott el eddig abból, ami valójában történt.

Vandoorne két évnyi F1-es versenyzés után tehát nem kapott több lehetőséget, jelenleg a Mercedes szimulátoros munkáját segíti, illetve a Formula-E-ben próbálja újra felépíteni magát pilótaként. Az elmúlt szezonokra egyáltalán nem tekint jó szívvel vissza.

A McLaren valóban kizárólag Alonsóval törődött?


„A Formula-1-es pályafutásom egyáltalán nem volt könnyű, sőt, kifejezetten nagy nehézségekbe ütköztem. Egész autósportos karrierem tökéletesen ívelt felfelé, addig a pillanatig, amíg nem érkeztem meg a száguldó cirkuszba. Amelyik bajnokságban csak részt vettem, mindet meg is nyertem” – fogalmazott Vandoorne a Ziggo Sportnak.

„Az időzítés sem volt éppen a legjobb, amikor a McLarenhez kerültem, mivel akkor az autójuk már évek óta nem volt jó. Ezért sajnos ezek nem is lettek életem legjobb évei. Hogy gátolt-e engem az, hogy a McLaren túlságosan Alonsóra fókuszált? Igen. Sajnos az akkor történtek 99%-át sosem mondhattam el” – mutatott rá a belga.

Érdemes megosztani figyelmünket ezután a nyilatkozat után. Egyrészt kíváncsian várhatjuk, mire megy Vandoorne az elektromos sorozatban, ahol újra bizonyíthatja tehetségét, valamint a McLarent is figyelhetjük, hogy képes-e kilábalni az elmúlt évek válságából a Sainz-Norris párossal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: