DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Az Alfa a rövidebb versenyhétvégékben hisz

Már a 21 hétvégés versenynaptár is jelentős terhet ró az F1-es csapatokra, ami lehet, hogy a jövőben tovább sűrűsödik. Az Alfa Romeo szerint egyetlen élhető megoldás létezik a problémára.

Élhetetlenné válik a Formula-1, ha a Liberty Media további fordulókat vesz be a versenynaptárba – állítja Frederic Vasseur, a Sauber főnöke. A csapatok versenyhelyszínen dolgozó alkalmazottainak már a jelenlegi, huszonegy hétvégés szezon is komoly munkaterhet jelent, jelentős változtatásokra lenne szükség, ha akár egyetlen egy helyszínnel is bővíteni szeretnék a naptárat.

vezetomernok-redbull-2018

A vezetőmérnökök és a pilóták versenymérnökei is nélkülözhetetlenek a helyszínről


„Ha még több fordulót szeretnénk, akkor nem rendezhetünk olyan háromnapos hétvégéket, amelyekre – a csütörtök reggeli kezdés érdekében - már szerda este meg kell érkezni. Ez egyszerűen nem megvalósítható. Nem várhatjuk el a dolgozóinktól, hogy bevállaljanak huszonöt négynapos hétvégét. Meg kellene dupláznunk az állományunkat, ami egy vagyonba kerülne. Kisebb csapatként erre képtelenek lennénk” – magyarázta Vasseur a Racefans.net szakportálnak.

Vannak istállók, amelyek már most is két utazó csapatot felváltva küldenek ki a versenyhétvégékre, könnyítve így a munkaterhen. Vasseur szerint azonban vannak olyan pozíciók, amelyeket így sem lehet kiváltani. „A mérnököknél ez megoldható, de nem vehetünk fel minden szerepre két embert” – szögezte le.

A csapatfőnök megoldást is kínált: szerinte az események lerövidítése lehet a kulcs, ami egy másik problémára is megoldást jelenthet. „Ha új, valószínűleg fiatalabb közönséget akarunk bevonzani, akkor változtatnunk kell a megközelítésen. Ők nem fognak végigülni egy két órás szabadedzést. Én tizennyolc évesen megtettem, de a gyerekeim képtelenek rá.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: