DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Veszélybe kerülhet a Mexikói Nagydíj jövője

Mexikó elnöke kedden jelentette be, az idei évtől megvonják a Mexikói Nagydíj támogatására fordított összegeket. Sergio Perez attól fél, ha ez valóban megtörténik, országa akár ötven évre is kieshet a versenynaptárból.

A Mexikói Nagydíj 1992 után 23 év kihagyást követően 2015-ben tért vissza az F1 naptárába. A futam jövőjét viszont már jó ideje számos kérdőjel övezi, az Autodromo Hermanos Rodriguez öt éves szerződése ugyanis az idei évben lejár. A Liberty Media tárgyalásokban áll a futam promotereivel a hosszabbítást illetően, amit viszont nem segített elő az elnök keddi nyilatkozata. Andres Manuel Lopez Obrador ugyanis kedden egy sajtótájékoztató során beszélt a Mexikói Nagydíj jövőjéről, és elmondta, a futam rendezésére eddig fordított 16 millió dollárt idén egy több ezer kilométer hosszú vasútvonal megépítésére fogják költeni.

Nem tudom, hogy állnak az Formula–1 szerződésével, viszont, ha még nem írták alá, akkor ez nem biztos, hogy meg fog történni. Az ilyen események rendezését eddig a turisztikai fejlesztési alapból támogattuk, idén viszont ezt a pénzt a Maja vonat megépítésére fordítjuk – jelentette ki Obrador, hozzátéve, hogy „továbbra is támogatni fogjuk a különböző sportokat, viszont csak mértékkel, pazarlás és fölösleges költések nélkül.” 



Sergio Perez, az F1 egyetlen mexikói pilótája szerint a helyzet valóban nem ideális, és attól tart, ha nem sikerül meghosszabbítani a futam rendesének jogait, Mexikó végleg kikerülhet a versenynaptárból.

Sok ország szeretne versenyt rendezni, ezért, ha egyszer elveszítettük a rendezési jogokat, utána nagyon nehéz lesz visszakerülni a naptárba. Nagyon sokat költöttünk már arra is, hogy egyáltalán megrendezhessük a futamot, ezért, ha elveszítjük, akár harminc, negyven vagy akár ötven évet is várhatunk a visszatérésre, ami nagy kár lenne, mert a Mexikói Nagydíj egy nagyszerű lehetőség volt az országunk számára, és egy kiváló F1-es helyszínné nőtte ki magát az elmúlt években, ezért reménykedem abban, hogy hamarosan jó híreket fogunk hallani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: