DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Russell: A Force India is innen csinálta meg

A teszt első napjairól késő Williams hátrányba került a többi csapathoz képest, így sokan már most temetik idei esélyeit. Az újonc viszont emlékeztetett rá, 2015-ben ugyanígy kezdett a Force India, amely végül kiváló szezont produkált.

Az FW42 építésével megcsúszó Williams csak a harmadik napon csatlakozott a barcelonai teszthez, összesen pedig 88 kört tett meg, míg a legeredményesebb istállók 600 közelébe vagy fölé kúsztak. A grove-i istálló jelentős lépéshátrányban van a többiekhez képest, de a csapat újonca, George Russell feltúrta emlékeit, és felidézte a Force India 2015-ös szezonját, amelynek kezdetén a csapat alig tesztelt.

„Már láttunk ilyen korábban, a Force India a teljes 2015-ös tesztelést kihagyta és végül mégis ötödik helyen végzett a bajnokságban” – idézi a crash.net Russellt. „A tesztekért nem járt pont. Ki tudja, mi fog történni a későbbiekben.”

 

Nico Hülkenberg a VJM08-ban a 2015-ös második barcelonai teszten


Az említett évben a Force India új autója késése miatt teljesen kihagyta az év első tesztjét, a másodikon pedig csak 2014-es modelljével vett részt. A VJM08 csupán az utolsó tesztre készült el. A csapat mégis kiváló szezont teljesített, különösen, miután elkészült B-autójával, végül pedig története addigi legjobb helyezését, az ötödik pozíciót szerezte meg a konstruktőrök között.

Russell arra figyelmeztetett, kívülállóként nehéz felfogni, milyen megfeszített munka folyik a téli időszakban: „Amíg valaki nem kerül be egy Formula-1-es csapatba, nem értheti meg, mennyi munka van csak abban, hogy az autó eljusson a pályára. Januárban körbejártam a gyárat, találkoztam mindenkivel, és le voltam nyűgözve, annak ellenére, hogy már két éve egy Formula-1-es csapat tagja voltam. Így is ámulatba ejtett, mennyi erőfeszítést igényel a legegyszerűbb alkatrészek elkészítése is.”

„Bosszantó volt azt látni, hogy mindenki a pályán van, és nyilvánvaló, hogy aki versenyző, szintén ott akar lenni köztük. De gyorsan elrepült az idő, mivel megértettem, mennyit dolgozik mindenki, hogy megépítse az autót” – beszélt a várakozással telt két és fél napról a Formula-2-es bajnok. Szerdán Russell tette meg az FW42 első köreit, majd csütörtök délután is visszaült az autóba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: