DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megújult szerepben tér vissza Smedley az F1-be

A Williams korábbi teljesítményért felelős igazgatója, Rob Smedley műszaki tanácsadóként vállal új szerepet a Formula-1-ben. Feladata elsősorban az lesz, hogy közelebb hozza a sport technikai és emberi oldalát a szurkolókhoz.

A Williams istálló tavaly novemberben jelentette be hivatalosan, megválik a teljesítményért felelős igazgatójától, attól a Rob Smedley-től, aki a Ferraritól Felipe Massával együtt 2015-ben érkezett a grove-i istállóhoz. Az F1-es körökben elismert és nagyra tartott brit szakember már ezt követően elhintette, a jövőben akár egy teljesen új szerepkörben térhet vissza a sportágba. Az F1 hivatalos oldala most megerősítette, Smedley 2019-től nem egy istálló alkalmazottjaként, hanem a Formula–1 vezetőségével, így többek közt Ross Brawnnal és Pat Symondsszal közvetlenül együttműködve, technikai tanácsadóként fog dolgozni.

„Tavaly év végén elég jól dokumentálva lett az, hogy szeretnék egy kis időt távol tölteni a csapatoktól. Viszont továbbra is hatalmas szenvedélyem a Formula–1, ezért most már szeretnék valamit vissza is adni a sportnak azzal, hogy a 20 év alatt mérnökként szerzett ismereteimet és tapasztalataimat elérhetővé teszem a szurkolóknak” – mondta Smedley, aki 1999-ben a Stewart Grand Prix mérnökeként kezdte F1-es karrierjét, majd 2004-ben csatlakozott a Ferrarihoz, ahol később Felipe Massa versenymérnöke lett.

 



Ross-szal mindketten azon a véleményen voltunk, hogy habár rendelkezésünkre áll egy nagyon gazdag technikai tartalom és adatállomány, az mégsem jut el megfelelően a nézőkhöz, akik így soha nem láthatták többek közt azt sem, hogyan működik egy F1-es istálló valójában. Pedig ez is része annak a történetnek, ami a sport alapját képezi, és aminek az egyébként fizető közönség, a szurkoló csak nagyon kevés részét látja, ha látja egyáltalán” – idézi Smedley-t az F1 hivatalos weboldala. 

Amint az a hivatalos közleményből kiderül, a brit szakember nem feltétlenül az F1 versenyszabályzatának megalkotásában fog közreműködni, hanem az lesz a feladata, hogy a közvetítések során közérthetően ossza meg szakértelmét a nézőkkel a sport összes online felületén. „Ugyanakkor a technikai és működési részletek bemutatása mellett szeretnénk az F1 emberi oldalát is bemutatni a nézőknek, hogy láthassák, milyen áldozatot hoznak azok a nők és férfiak, akik itt dolgoznak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: