DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Ferrari bajban lehet szponzora miatt

A Ferrari, bár még el sem kezdődött a szezon, máris szabálysértést követhet el, ha Ausztráliában rajta lesz az autókon a Philip Morris Mission Winnow logója, ahol tilos dohányterméket reklámozni.

Egy hónappal a 2019-es F1-es világbajnokság kezdete előtt az ausztrál hatóságok nyomozást indítottak a Ferrari ellen, akik a velük régóta partneri kapcsolatban álló Philip Morris Mission Winnow almárkáját reklámozzák – amely szerintük nem is létezik valójában, ráadásul egy kissé túlságosan is hasonlít a legendás Marlboro-logóra.

Még a tavalyi Japán Nagydíjon jelent meg először a logó a Ferrarikon. Már akkor is gyanús volt, hogy a Philip Morris és a Ferrari csak a szabályokat kijátszva próbálja reklámozni a Marlboro cigarettáit, és a piros alapon szereplő fehér, részben ’M’ betűt ábrázoló logó sokakat az ikonikus festésre emlékeztet, amikor még szabad volt a dohánytermékek reklámozása az F1-ben.

A vonalkódos trükközés 2007-ből


Már csak azért sem alaptalanok ezek a vádak, mert a 2007-es tiltás életbelépése után a Ferrari még 2011-ig trükkösen rácsempészte autóira a Marlboro reklámját. Emlékezhetünk a rafinált vonalkódos megoldásra, így a Ferrari és a Philip Morris között továbbra is fennmaradt a jó kapcsolat.

A Philip Morris szerint azonban a Mission Winnow egy új éra kezdete a dohányóriás történetében, ami a füstmentes, egészségesebb alternatívákra ösztönzi az embereket. A Philip Morris ausztráliai képviselete a következő nyilatkozatot tette: „A Philip Morris Australia anyavállalata, a Philip Morris International és a Scuderia Ferrari globális kapcsolatban állnak egymással, ami teljes mértékben Ausztrálián kívül zajlik” – olvasható az F1i.com-on.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: