DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Még mindig nem bíznak a több előzésben

Bár a Formula-1 tulajdonosi köre arra számít, hogy jelentősen több előzést láthatunk a szabályváltozásoknak köszönhetően, ezt az istállók egyelőre cáfolják. A Renault szerint sem lesz nagy javulás.

Ross Brawn nemrég azt nyilatkozta, hogy a szárnyakkal kapcsolatos változások jóval több izgalmat hozhatnak a 2019-es évadba, mivel az előzéseket nagyban megkönnyíti az autók mögött áramló, az eddigieknél kisebb mértékű turbulens levegő. Számításaik szerint nagyjából 20%-kal nőhet az előzések száma.

A Renault ügyvezető igazgatója, Marcin Budkowski azonban kételyeit fogalmazta meg ezzel kapcsolatban, a szakember szerint egy kis javulás ugyan várható, de gyökeres változásra egyáltalán nem számít.

„Úgy gondoljuk, egy kicsit elmozdulunk a megfelelő irányba, de nem hiszem, hogy szignifikáns különbséget okozna a szabályváltozás. A jelenleg látott adataink alapján azt mondhatom, hogy nem okoz majd olyan nagy javulást (mint amit remélnek)” – nyilatkozta a Renault szakembere a Crash.net szakoldal számára.

A Renault-főnök szerint egyelőre nem lesz sokkal több előzés


„Mi összességében a szabályváltozás ellen foglaltunk állást, ennek megfelelően is szavaztunk. Abban az időben ezt nyilvánosságra is hoztuk, mert nem hiszünk abban, hogy ezzel elérik a kitűzött célokat a szabályalkotók, miszerint könnyebb lesz előzni.”

„Azt viszont megéreztük, hogy rengeteg forrást és pénzt igényelt. Rengeteg utolsóperces munkára volt szükség, hogy elvégezzünk valamit, ami olyan célt szolgál, ami egyáltalán nem világos. Papíron ez a megfelelő irány, 2021-ig ezen az úton haladva még jócskán van tennivaló.”

„Aerodinamikai szempontból csak kis különbséget okoz, ha ezt a pályán vizsgáljuk, hogy könnyebb lesz-e ettől az előzés, álláspontunk szerint egészen kis mértékben javulhat csak a helyzet” – tette hozzá Budkowski, aki úgy gondolja, sokkal inkább az üzemanyaggal kapcsolatos megkötéseket kellene jelentősen (tovább) lazítani, hogy ne a spórolásról szóljanak a versenyek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: