DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Leclerc könnyen rekordot dönthet a Ferrarinál

A 2019-es szezonban ismét csúcsok dőlhetnek meg, a statisztikát kedvelőknek akad is néhány csemege. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy Charles Leclerc a Ferrari legfiatalabb győztesévé válhat.

2017 óta a pályák többségén megdőltek a körrekordok, köszönhetően a szabályok adta lehetőségek miatt átváltozott aerodinamikának. A legtöbb világbajnoki cím még biztosan Michael Schumachernél marad, ugyanis a németnek hét, Lewis Hamiltonnak öt elsősége van, legjobb esetben is csak 2020 végén taszíthatják le a 91 győzelemmel rendelkező legendát a trónról.

Egy másik mutatóban azonban vetélytársa elé kerülhet. Schumacher pályafutása során ugyanis 142 futamon keresztül állt az élen legalább egy körön át, Hamiltonnál ez a szám 129, tehát ha a huszonegy futamos szezonban legalább tizennégy olyan verseny akad, ahol a Mercedes ásza vezetné a versenyt, csúcsot döntene. Ez pedig, látva az elmúlt évek bivalyerős Mercedeseit, nem tűnik éppen nehéz feladatnak.

Egy egészen más dologban viszont a Scuderia rajongói várják az évadot. Charles Leclerc mindössze huszonegy éves múlt, így könnyedén átadhat a múltnak egy több, mint ötven éve fennálló rekordot. A belga Jacky Ickx huszonhárom évével a legfiatalabb futamgyőztese a Ferrarinak 1968 (Rouen, Franciaország) óta. Ha bármelyik versenyt megnyeri az ifjú monacói, azonnal csúcstartóvá válik.

Ha bármelyik futamot megnyeri idén, Leclerc rekordot dönt a Scuderiánál


Robert Kubica neve mellé is fontos bejegyzés kerülhet, bár neki ehhez jóval magasabb hegyet kell megmásznia a tavaly csak szenvedő Williamsszel. A Formula-1 történetében két dobogós helyezés között eltelt leghosszabb idővel ugyanis jelenleg Alexander Wurz rendelkezik, aki az 1997-es Brit és a 2005-ös San Marinói Nagydíj közötti hét év, kilenc hónap és tizenegy nap volt (igaz, Imolában fizikálisan nem állt a dobogón, ám a BAR-Hondák kizárása miatt előrelépett utólag harmadiknak). A lengyel ezt alaposan megnyújthatja, mivel utoljára a 2010-es évi Belga Nagydíjon intették le az első három hely valamelyikén, tehát legkevesebb nyolc és fél, kilenc évre nyúlna már idén is ez a rekord. Ez viszont nagyon nehéz lesz, ha a Williams nem mutat be látványos javulást.

Az eddigi „legfiatalabb dobogó” is megdőlhet idén. 2008-ban Monzában Sebastian Vettel mindenkit megdöbbentett fantasztikus győzelmével a Toro Rossóval. A pódiumon helyet foglaló három pilóta (Vettel, Heikki Kovalainen és Robert Kubica) átlagéletkora mindössze 23 év 11 hónap és 16 nap volt. Amennyiben a három topcsapatban versenyző Max Verstappen (21), Pierre Gasly (23) és Charles Leclerc (21) egyszerre állna idén dobogón, biztosan megdőlne ez a csúcs, márpedig ennek azért meglehet az esélye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: