DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Stewart: Hamilton kiváló versenyző, de ugyanennyire szerencsés is

Jackie Stewart szerint Lewis Hamiltonnál minden összejött, kiválóan is vezet, ráadásul még hasonlóan nagyszerű autókat is kapott ehhez az évek során. Ifjú honfitársaihoz szólva elmondta, hogy bár mindenki ezt szeretné utánozni, ehhez rengeteg szerencse is kell.

A gyerekkorától McLaren-támogatott Lewis Hamilton 2007-ben, GP2-es bajnokként valósággal berobbant az F1-be, már első évében karnyújtásnyira került tőle a vb-cím, ezt pedig, 2007-hez hasonlóan drámai körülmények között, 2008-ban már meg tudta szerezni. Nem sokkal később Hamilton a Mercedeshez igazolt, ahol, mint később kiderült, nagyon jól időzített a váltással: a németek gyári csapata beletalált a hibrid korszakba, és annak kezdete óta egyeduralkodó a száguldó cirkuszban. Hamilton az egy mclarenes vb-címéhez azóta még négyet hozzá tudott tenni, ezzel pedig ötszörös világbajnokként nem csak Nagy-Britannia legeredményesebb versenyzője, hanem az F1-ben is már csak két embert lehet vele egy lapon emlegetni a vb-címeket tekintve: a hozzá hasonlóan ötszörös győztes Juan Manuel Fangiót, valamint a hétszeres világbajnok Michael Schumachert.

Hamilton a viszonyítási pont lett az ország ifjú tehetségei számára, és ahhoz, hogy a brit rajongók méricskéljenek és összehasonlítgassanak, adott esetben Hamiltonhoz mérve, jövőre is lesz alapanyag, ugyanis utánpótlásként három (két és fél...) brit is jön a mezőnybe: George Russell a Williamsnél kezdi meg újoncévét, a szupertehetségnek tartott Lando Norris a McLarennél mutatkozhat be, míg a félig thai Alexander Albon első F1-es csapata a Toro Rosso lesz.

00118023_562 (1)



A legtöbben, talán maguk a versenyzők is, Hamiltonhoz mérik majd a három brit újoncot, a háromszoros világbajnok Jackie Stewart szerint viszont ez nem szerencsés. „Lewis nem elég, hogy klasszis formában vezet, a világ legjobb csapatában versenyez jelenleg, amelynek autóját a világ legjobb motorja hajtja” - summázta Hamilton karrierjét a skót. „De mondom, kiválóan vezet. Viszont emellett nagyon sok mindennek össze kell még jönnie, hogy sikeres legyen az ember.”

Példát is hozott „Amikor én 1970-ben a Matrához igazoltam, az például egy jókora kihívás volt. Hasonló lenne, ha most Lewis elmenne egy gyenge csapathoz. Lewis kiváló versenyző, viszont emellett nagyon szerencsés is, hogy Ron Dennis még gyerekként felkarolta és elvitte addig, ameddig el lehetett. Amikor pedig az F1-be érkezett, a McLaren volt a Ferrari mellett a legjobb autó.”

A három újoncra, Russellre, Norrisra és Albonra pedig szerinte szinte biztosan harcosabb, küzdelmesebb első évek várnak. Viszont sokat segíthetnek majd a tapasztalt, rutinos csapattársak. „Amikor én bekerültem, Jim Clarkkal, Jack Brabhammel, Graham Hillel és Bruce McLarennel kellett harcolnom. Mind-mind zseniális versenyzők voltak. Egy újonc rengeteg tanulhat az ilyen kaliberektől, elles tőlük ezt-azt, figyel rájuk, kommunikál velük. Nem árt, ha mindenkivel jóban tud lenni az ember, nagyon fontosak a kapcsolatok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: