DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az élcsapatokhoz mérte magát a Sauber

Fred Vasseur szerint azért tudtak ekkorát fejlődni, mert volt honnan és ugyanezt gondolja a gyári Renault-ról is. A következő lépés viszont sokkal nehezebbnek ígérkezik.

A Formula-1 élcsapataihoz méri magát a Sauber, pontosabban a topistállókhoz viszonyított fejlődése, vagy lemaradása alapjáán értékeli a teljesítményét. Fred Vasseur irányíátásával és az Alfa Romeo pénzével óriásit javult a csapat 2018-ban 2017-hez képest, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a legtöbbet a mezőnyben, de az istállón belül ezt nem azzal mérik, hogy hány pontot szereztek.

"Az, hogy mit értünk el, a többieken is múlt, a McLarenen, vagy a Williamsen, akik jobban szenvedtek a vártnál. Én viszont inkább azt néztem, hogy mekkora a különbség a topcsapatokhoz képest, hány százalék a lemaradásuk, mert ez a legjobb módszer arra, hogy elemezzük, amit csinálunk. Ők nagy pénzből gazdálkodnak, így ha tartjuk a különbséget, akkor fejlődünk. Viszont mi ezt a különbséget csökkenteni is tudtuk, méghozzá nagyon" - idézi Vasseurt az Autosport.

Ha már számok: ezek alapján a Sauber nemcsak egyszerűen a legtöbbet fejlődött csapat volt 2018-ban 2017-hez képest, de közel kétszer annyit javított, mint a második legnagyobbat fejlődő Haas és tízszer annyit (!), mint a harmadik legtöbbet fejlődő Red Bull.

saubermérés



A szakember viszont óvatosságra int mindenkit a csapatnál: ilyen lépésekkel nem nagyon lehet tovább haladni. "Nem akarok negatív lenni, mert nem tesz jót a csapatmorálnak, de könnyebb akkor fejlődni, amikor négy másodperc a hátrány, mint amikor tizedekért küzdünk." Azt is hozzátette, hogy egy idő után a fejlődési görbe természetesen csökkenni kezd és tudja, hogy a következő lépés már sokkal nehezebb lesz.

"Hasonló a történet, mint a Renault-nál (volt, amikor Vasseur még ott dolgozott). Amikor csatlakoztam hozzájuk, nagyjából a mezőny végén voltak, onnan a hatodik, ötödik, vagy a negyedik helyre feljönni az ő erőforrásaikkal, az egy dolog. Nem könnyű, de egy dolog. A topcsapatokat megfogni meg egy másik."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: