DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Fülöp-szigetek lehet a Liberty következő célpontja

Úgy tűnik, a Liberty Media valóban komolyan gondolja ázsiai terjeszkedését, a The Independent brit lap beszámolói szerint ugyanis nemrég védjegyoltalmat kért a Fülöp-szigeteki Nagydíjra.

A Fülöp-szigetek korábban még nem merült fel valós célpontként a Formula-1 lehetséges versenyhelyszínei között. A The Independent beszámolói szerint azonban a Liberty Media január hetedikén megtette az első lépést az felé, hogy a délkelet-ázsiai ország is futamot rendezhessen a jövőben: védjegyoltalmat kért a Fülöp-szigeteki Nagydíj, illetve a Manila Nagydíj nevekre. Utóbbi azt jelezvén, hogy a verseny helyszíne feltehetően a filippínók fővárosa, Manila lenne, ahol nem mellesleg 2021-ben nyitja meg kapuit a város mellett épített, közel öt kilométer hosszúságú Pradera Verde Racing Circuit nevet viselő versenypálya.

A brit napilap megtudta, az F1 irányítói a Fülöp-szigetek Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál hét kategóriában kértek védjegyoltalmat, amelyek többek közt a sporteseményt, közvetítést, ruházatot és nyomtatott termékeket foglalják magukba.



A Liberty terjeszkedését mi sem jelzi jobban annál, hogy múlt hét közepén megerősítették, egy második futam szervezezését tervezik Kínában. Illetve Finnország és Miami is a potenciális versenyhelyszínek között szerepel. Utóbbi az előzetes tervek szerint már idén vendégül látta volna a száguldó cirkuszt, ám erre az infrastrukturális nehézségek és a helybéliek ellenkezése miatt végül mégsem került sor. Egy Fülöp-szigeteki Nagydíj megrendezése ugyanakkor már csak is azért tűnik kevésbé reálisnak, mert a szomszédságában, a Dél-kínai-tenger másik odalán helyezkedik el az a Vietnám, ahova a Formula-1 2020-ban már biztosan ellátogat.

A délkelet-ázsiai ország legutóbb 1976-ban rendezett szélesebb körben ismert, motorsporttal kapcsolatos eseményt, itt volt ugyanis a Formula Atlantic junior kategóriájának egyik állomása. Míg az F1-el 2013-ban a Lotus csapat utcai bemutatóján keresztül ismerkedhettek meg a főváros, Manila lakói.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: