DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Zanardi: Kubica képességei túlszárnyalják legtöbb riválisáét

Ha valaki, akkor Alex Zanardi pontosan tudja, milyen mozgáskorlátozottnak lenni. Súlyos sérülése után is sikeres tudott lenni a sportban és hasonlót vár a relatíve jóval kisebb fogyatékosságú Kubicától is.

A kétszeres CART-bajnok 2001-ben, a Lausitzringen egy horrorisztikus baleset következtében vesztette el mindkét lábát, ami Formula-autós pályafutásának azonnal véget is vetett. Bár komoly életveszélyben volt, túlélte, sőt utána a WTCC-ben többszörös futamgyőztessé vált. Két különböző paralimpián is aranyérmet szerzett kerekesszékkel, sokak szemében igazi példaképpé vált hihetetlen akaratereje miatt. Éppen szerdán nyilvánította ki azon véleményét, hogy a Ferrari jól tette, hogy leszerződtette Charles Leclerc-t, de reméli, a vezérpilóta változatlanul Sebastian Vettel lesz.

Erős párhuzam Robert Kubicával, hogy a lengyel szintén, egy raliversenyen szerzett nagyon komoly sérülés miatt volt kénytelen felhagyni az autóversennyel, de ő is képes visszatérni. Természetesen a sérüléseit nehéz Zanardiéhoz hasonlítani, de testileg a népszerű lengyel is maradandó fogyatékosságot szenvedett, különösen jobb karján, amit az is kész csoda, hogy az orvosok egyáltalán meg tudtak menteni.

Zanardi szerint Kubica képességei felülmúlják legtöbb riválisáét, de mit tesz a sérülés és a hosszú kihagyás?


Sebastian Vettel némi kritikával fogadta Robert Kubica leszerződtetésének hírét. Bár a visszatérés tényének nagyon örült, ám úgy vélte, hogy elveszi az esélyt egy fiatal tehetségtől. A lengyel természetesen igyekezett finoman visszaszúrni. „Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy Sebastian sokkal fiatalabb lenne nálam. Ezenkívül így is érkeznek fiatal tehetségek a Formula-1-be, itt van rögtön példának a Williamshez érkező csapattársam, George Russell” – reagált korábban Kubica.

Az ötvenkét éves Alex Zanardi véleménye szerint Kubica képességei legtöbb vetélytársáét felülmúlja, de természetesen azért valószínűleg meglátszódik jobb karjának korlátozott mozgása a pilóta teljesítményén. „Összességében Robert elképesztő tehetséggel rendelkezik, képességei túlszárnyalják legtöbb vetélytársáét. Meg kell találnia a megfelelő módot arra, hogy ezt a pályára is át tudja vinni” – nyilatkozta a kétszeres CART-bajnok a Corriere della Sera című lapnak.

„Testi képességei korlátozottak, ahogy nálam is, ettől is függ, hogy mindent el tud-e végezni. Az emberek ezt fogyatékosságnak nevezik, de ez felettébb relatív. Nem ismerek egyetlen embert sem, aki repülni tudna. Mégis megoldás született arra, hogy a repülés az életünk része legyen, olyan természetes már, mint busszal utazni” – tette hozzá Zanardi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: