DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Miért nincsenek edzők az F1-ben?

A háromszoros F1-es világbajnok Sir Jackie Stewart nem érti, hogy a pilóták miért nem akarnak maguk mellé valakit, aki foglalkozik velük, főleg mentálisan - pontosabban egy magyarázata azért mégis van rá.

A háromszoros Formula-1-es világbajnok Jackie Stewart szerint van egy dolog, amiben nagyon el van maradva a sportág, mégpedig a pilóták mellett dolgozók edzők tekintetében. Stewart már többször is hangoztatta, hogy szerinte nagy szükség lenne az edzőkre, de a versenyzők körében ez továbbra sem terjedt el.

"Egyszerűen csak nem értem: az autóversenyzők olyan okosak és mégsem kell nekik edző. Ez abszolút nem igaz. Nincs olyan versenyző a világon, akár élete legjobb formájában is, akinek ne lenne szüksége támogatásra, megjegyezésekre, olyanokra, amelyekre valószínűleg soha nem is gondolt" - mondta Stewart az Autosportnak.

coach



"A síelésben, a golfban, a teniszben, lovaglásban és még sorolhatnám, mindenhol az edző az egyik legfontosabb dolog. Az F1-es pilóták jó fizikai állapotban vannak és vannak edzőik, akik ebben segítenek nekik, de a mentális képességeikre nincs ilyen ember és szerintem ez így nagyon nem jó" - magyarázta.

Stewart szerint egyébként egy jó edzőnek nem kell elismert F1-es világbajnoknak lenni, hiszen ez más sportágakban sincs így. Olyan emberre van szükség, aki a technikákat ismeri és aki tudja, hogy milyen érzelmi hullámvasúton megy keresztül egy versenyző - egy olyan ember kell, aki ki tudja tisztítani a pilóta fejét. A korábbi világbajnok szerint egyébként a telemetria az egyik ok, amiért a versenyzők nem gondolnak ilyen edzőre: úgy vélik, hogy az adatokból mindent látnak, ami szükséges, nem kell nekik másik tanács.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: