DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Magnussen: Hamilton nem volt szabad a McLarennél

A Haas-Ferrarinál versenyző Kevin Magnussen is a McLarennél debütált, ahogy korábban Lewis Hamilton is. A dán pilóta kicsit sem bánja, hogy már nem a wokingiaknál versenyez.

Hiába tagja a száguldó cirkusz mezőnyének Lewis Hamilton immáron tizenkét éve, mégis mindössze két istállónál versenyzett eddig, a McLaren-Mercedesnél, majd 2013 óta a németek gyári gárdájánál. Legnagyobb sikereit jelenlegi csapatánál aratta, korábbi egy világbajnoki címét további néggyel toldotta már meg és egyáltalán nem biztos, hogy vége a nagy sikersorozatnak.

Kevin Magnussen 2014-ben szintén a wokingiaknál mutatkozott be és első versenyén azonnal másodikként intették le, mondhatni berobbant a Formula-1-be. Kevés ilyen kitűnő debütálással találkozhattunk az elmúlt harminc évben (rajta kívül Lewis Hamilton és Jacques Villeneuve volt képes dobogóra állni debütálófutamán), ám karrierje kicsit sem úgy folytatódott, ahogy az említett másik két versenyzőé.

A McLaren az év végén menesztette, majd egy év kihagyás után először a Renault, majd 2017-től a Haas színeiben versenyez. Az amerikai istállónál újra kivirágzott, tavaly érte el pályafutása legjobb összetett eredményét, 56 pontot szorgoskodott össze, többet, mint rutinosabb társa, Romain Grosjean.

Hamilton és Button is ezer szállal kötődött a McLarenhez


Jobban is érzi magát a Haasnál, elmondása szerint ugyanis a McLarennél rendkívül szigorú szabályok voltak, igencsak korlátozták a szabadságukat. „A McLaren meghatározott viselkedést várt el tőlünk, előre meghatározott hozzáállással. Úgy is mondhatnám, hogy ők faragták saját pilótáikat” – emlékezett vissza Magnussen a Racingnews365 szakportál hasábjain.

„Lewis Hamilton a tökéletes példa a pilóták között arra, hogy mennyire nem tudta saját magát adni a McLarennél, az istálló gyakorlatilag elvette Lewis szabadságát. Időnként a versenyzők olyanok, mint a zenészek vagy más művészek, teret kell adni nekik, hogy kitűnő dolgokra legyenek képesek. Ha megbélyegzel egy pilótát, azt már nem tudod többé eltávolítani, nem egyszerű dolog ez.”

„Természetes, hogy azok az emberek azért néha hiányoznak, akikkel a McLarennél együtt dolgoztam, nem panaszkodhatok arra az időszakra, remekül éreztem magam ott is. De a személyes fejlődésem érdekében nagyon is jó, hogy nem vagyok korábbi csapatommal” – ismerte el Magnussen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: