DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Marko: Titkos tárgyalásunk volt Alonsóval

A Red Bull főtanácsadója elismerte, 2007-ben valóban titokban tárgyaltak a kétszeres világbajnok spanyollal, ám a biztató kezdet ellenére végül kútba esett a megállapodás.

Az elmúlt évad vége felé némi nyilatkozatháború alakult ki Fernando Alonso és a bikák között. A spanyol állította, hogy az elmúlt egy évtized során az energiaitalos istálló négyszer is megkereste őt ajánlatával, ám ő ezeket mindig visszautasította. A gárda szemszögéből azonban egyáltalán nem így emlékeznek a történtekre, egyetlen ajánlatot tettek, több, mint tizenegy évvel ezelőtt.

2007 óriási sikertörténetnek indult a McLaren-Alonso szövetséggel, ám a legkevésbé sem úgy alakult, ahogy tervezték. Az évad derekán kipattant a „Spygate” néven elhíresült kémbotrány, miszerint a McLaren hatalmas mennyiségű adatra tett szert a Ferraritól kvázi ellopva egy harmadik személyen keresztül. A spanyol több részletet is kiszivárogtatott erről, emiatt nem lopta éppen be magát a wokingiak szívébe, akik a kétszeres világbajnok szerint beálltak Lewis Hamilton mögé, ahelyett, hogy őt támogatták volna.

Mivel Ron Dennis csapatfőnökkel és csapattársával is csapnivalóvá vált a viszonya, Alonso a szezon második felében már tudta, hogy év végén elhagyja az istállót, a McLaren pedig nem áll ennek útjába. A spanyol nagyon kapós volt a pilótapiacon, kedvére válogathatott az ajánlatok közül. A Toyota hatalmas pénzzel csalogatta, korábbi munkaadója, a Renault is vissza akarta szerezni, de még a Red Bull is felmerült lehetőségként.

Alonsónak lehetősége lett volna a Red Bull-overallt is magára öltenie


Az osztrákok nagyon fiatal csapata azonban 2007-ben mindössze egyetlen dobogós helyet tudott felmutatni, az év végi elszámolásnál az ötödik pozícióban végzett. Mivel azonban akkor már tudni lehetett, hogy az egyik (ha nem a) legjobb tervezőt, Adrian Neweyt sikerült megszereznie az energiaitalosoknak, így a jövő nagyon szépen alakulhat.

2007 őszén Madridban titokban le is ültek tárgyalni a felek (kiegészülve Luis Garcia Abaddal, a pilóta menedzserével), majd nem sokkal ezután Alonsót lencsevégre kapták a Belga Nagydíj hétvégéjén, ahogyan a Red Bull csapatfőnökével, Christian Hornerrel tárgyal (McLaren overallban), talán éppen Ron Dennis bosszantására ezt nem is titkolták.

A Red Bull főtanácsadója így emlékszik a madridi beszélgetésre. „Igencsak követelőzők voltak. Nem is annyira a fizetést tekintve, hanem sokkal inkább a PR és a kereskedelmi jogok területén akartak nagy szabadságot. Azt mondtunk, rendben, lássuk a részleteket, küldjenek nekünk egy szerződési tervezetet” – idézi fel a 2007-es eseményt Dr Helmut Marko a Motorsport-Total.com szakoldalon.

„Úgy állapodtunk meg, hogy erre van egy hetük. Tizennégy nap elteltével azonban nem történt semmi, ahogy három hét múlva sem. Ekkor mondtuk azt Garcia Abadnak, hogy köszönjük, akkor most már nem is szükséges megcsinálniuk” – tette hozzá a főtanácsadó. Alonso szerint ezt még számos másik ajánlat is követte a következő években, ám Marko ragaszkodik ahhoz, hogy ez volt az egyetlen eset, amikor egyáltalán megkeresték a kétszeres világbajnokot, aki bár Robert Kubica szerint a világ legjobb versenyzője, mégsem kap helyet versenyképes istállónál, ezért tavaly távozott a Formula-1-ből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: